Bataty z grilla z boczkiem i cebulą
Bataty z grilla z boczkiem i cebulą to nowy wymiar smaku! Ten unikalny przepis sprawi, że słodkie ziemniaki staną się prawdziwym hitem każdej letniej imprezy. Wyjątkowe połączenie tekstur i aromatów zapewni niezapomniane doznania kulinarne. Przekonaj się, jak łatwo możesz stworzyć danie, które zachwyci wszystkich gości! Zapraszamy do szczegółowego poznania przepisu.
Ziemniaki z grilla to klasyka, ale przygotowanie ich na ceramicznym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic III zyskuje nowy, niesamowity wymiar smaku. Wykorzystanie tego wyjątkowego urządzenia pozwala na osiągnięcie doskonałej równowagi pomiędzy intensywnym aromatem, a delikatnym, soczystym wnętrzem batatów. Firma Kamado Joe, znana ze swojej niezrównanej jakości i innowacyjnych rozwiązań, sprawia, że grillowanie staje się prawdziwą przyjemnością, a efekty przerastają oczekiwania wszystkich domowników i zaproszonych gości.
W tym przepisie słodkie ziemniaki doprawione są specjalną mieszanką przypraw BBQ, co nadaje im głębokiego smaku, który idealnie komponuje się z chrupiącym boczkiem i karmelizowaną cebulą. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury, jaką oferuje marka Kamado Joe, możesz mieć pewność, że bataty z grilla z boczkiem i cebulą będą równomiernie upieczone, a dodatki zachowają swoją pełnię smaku i teksturę.
Kamado Joe to nie tylko grill, ale przede wszystkim narzędzie, które pozwala na tworzenie wielu kulinarnych poczynań. Wykorzystaj pełny potencjał swojego grilla węglowego Kamado Joe i przygotuj te smakowite bataty z grilla z boczkiem i cebulą. Po grillowaniu przygotuj się na komplementy i zachwycone spojrzenia – to danie z pewnością stanie się gwiazdą Twojego grillowego menu! Jesteście gotowi na kulinarne wyzwania? Czas podjąć grillowanie z Kamado Joe!
Zobacz również: Grill kamado – poznaj azjatycką sztukę grillowania!
Składniki
- 2 duże bataty
- 6 plastrów boczku
- 1/2 cebuli
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 szklanki mozzarelli
- 1/2 szklanki ostrego sera cheddar
- 1 łyżka mieszanki przypraw Lane’s BBQ Q-Nami Rub
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Rozgrzej grill węglowy Kamado Joe – Joe Classic III do temperatury około 150°C.
- Ustaw sprzęt na grillowanie pośrednie. Dodatkowo powierzchnia grillowania powinna znajdować się tylko po jednej stronie grilla.
- Zewnętrzną część batatów lekko posmaruj olejem i posyp mieszanką przypraw.
- Bataty ułóż na płycie żeliwnej i połóż na ruszcie grilla.
- Warzywa piecz przez około 30 minut, a następnie obróć je na drugą stronę i zapiekaj przez kolejne 30 minut.
- Następnie plastry boczku połóż na płycie żeliwnej grilla i smaż, odwracając kilka razy, aż będą równomiernie chrupiące.
- Dopraw mięso przyprawą BBQ.
- Gdy boczek się wytopi i będzie chrupiący, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i mieszaj ją do momentu karmelizacji.
- Tak przygotowaną cebulę odłóż na bok.
- Gdy bataty będą miękkie (poziom wypieczenia możesz sprawdzić za pomocą widelca), wyjmij je z grilla.
- Zrób nacięcie na wierzchu każdego batata i delikatnie naciśnij, aby go otworzyć.
- Ponownie umieść otwarte, słodkie ziemniaki na płycie żeliwnej.
- Na każde warzywo nałóż trochę karmelizowanej cebuli, chrupiącego boczku i mieszanki serów.
- Następnie zamknij kopułę grilla na około 5-7 minut (zapiekaj do momentu aż ser się roztopi).
- Po tym czasie otwórz grill węglowy Kamado Joe i przenieś bataty na talerz.
- Udekoruj pozostałym, chrupiącym boczkiem, pokrojonym szczypiorkiem i porcją kwaśnej śmietany. Całość dopraw pieprzem.
- Bataty z grilla z boczkiem i cebulą gotowe. Smacznego!