Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Antrykot wołowy z grilla | Grill360
Antrykot wołowy z grilla
30 min 2 osoby <120 zł

Antrykot wołowy z grilla

Jak przygotować soczysty antrykot wołowy z grilla, który zachwyci głębokim aromatem oraz idealnym wysmażeniem? Sprawdź poniższy przepis i zafunduj sobie wyjątkowe doznania podczas barbecue!

Antrykot wołowy – zastanawiasz się, co to jest za mięso? To jeden z najdelikatniejszych i najsmaczniejszych kawałków mięsa wołowego, pochodzący z przedniej części tuszy z okolic między karkiem a żebrami. Jest to mięso pełne marmurkowego tłuszczu, co nadaje mu niezwykłą soczystość i głęboki smak podczas grillowania. Antrykot można przyrządzać na wiele sposobów – od grillowania, przez smażenie na patelni, aż po pieczenie w piekarniku. Jednak najbogatszy smak uzyskasz na ruszcie grilla węglowego. Grillowanie to doskonały sposób na zachowanie soczystości antrykotu wołowego.

W tym przepisie antrykot wołowy przygotowaliśmy na najmniejszym grillu węglowym z oferty Kamado Joe – Kamado Joe Jr. o średnicy rusztu 34 cm. Ten kompaktowy, ceramiczny grill idealnie sprawdza się nie tylko do domowych wypieków, ale także do grillowania w plenerze. Dzięki poręcznym rozmiarom można go zabrać na piknik, kemping lub spotkanie na świeżym powietrzu, a jego ceramiczna konstrukcja pozwala utrzymać równą temperaturę przez długi czas.

Ponadto, Kamado Joe Jr. daje możliwość precyzyjnego kontrolowania temperatury, podobnie jak jest to możliwe w większych modelach grilli ceramicznych amerykańskiego producenta. Grill węglowy Kamado Joe Jr. oferuje także intensywny smak grillowanych potraw. Ten sprzęt to wszechstronny, a jednocześnie bardzo kompaktowy grill, idealny dla miłośników przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu, którzy cenią sobie jakość i mobilność.

W Grill360 możesz również dokupić specjalny wózek do grilla Kamado Joe Jr., który ułatwia transport sprzętu po różnych nawierzchniach i zapewnia większą stabilność.

Składniki

  • 1 cały antrykot wołowy
  • 2 łyżki pieprzu
  • 2 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Jeśli to możliwe, nałóż suchą marynatę na stek (posól go) i pozostaw w lodówce na noc bez przykrycia.
  2. Następnego dnia upewnij się, aby przed smażeniem nie dodawać już więcej soli. Natomiast jeśli nie masz wystarczająco dużo czasu, obficie dopraw stek solą i pieprzem od razu przed smażeniem.
  3. Grill węglowy Kamado Joe rozgrzej do temperatury 260°C (opcjonalnie do paleniska możesz wrzucić kawałek drewna, aby dodać aromatu dymu).
  4. Na rozgrzanej powierzchni grilla obsmaż antrykot przez około 5-6 minut, aby uzyskać średnio krwisty stopień wysmażenia – ostateczny czas smażenia może się różnić w zależności od grubości kawałka mięsa.
  5. Po usmażeniu zdejmij z rusztu i odstaw antrykot na kilka minut, aby odpoczął, a następnie pokrój go w poprzek włókien.
  6. Opcjonalnie posyp gotowy antrykot wołowy z grilla solą.
  7. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzony mostek wołowy z frytkami 7h >5 osób Wędzony mostek wołowy z frytkami
Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim 30 min 4 osoby Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim
Stek z antrykotu przygotowany metodą BBQ 60 min 3 osoby Stek z antrykotu przygotowany metodą BBQ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *