Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Dodatki do burgerów. Kilka pomysłów od Webera
Dodatki do burgerów – kilka pomysłów od Webera
15 min 2 osoby <60 zł

Dodatki do burgerów – kilka pomysłów od Webera

Czasem wystarczy Ci dobry i soczysty burger w smacznej bułce. Niekiedy jednak masz ochotę na coś więcej i wtedy możesz sięgnąć po ciekawe dodatki do burgerów. Zapomnij o tradycyjnym ketchupie czy musztardzie i przy najbliższej okazji zaskocz swoich gości delikatnie korzenną tapenadą lub grilowaną papryką o słodkiej nucie. Oto kilka alternatyw na dodatki do burgerów, które zamienią to danie z grilla ogrodowego w apetyczne dzieło sztuki kulinarnej.

Grillowane strąki papryki

Składniki:

  • 2 duże papryki ( najlepiej jedna czerwona i jedna żółta)
  • 1 łyżka oliwa
  • Gruboziarnista sól morska
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (175 – 230 °C)
  2. Całe strąki papryki grillować 10 – 15 minut przy zamkniętej pokrywie, aż skórka zczernieje i pokryje się pęcherzami. Od czasu do czasu należy je odwracać. Następnie przełóż je do miski, przykryj folią i odstaw na 10 minut, aby papryka odparowała. Ściągnij skórkę, usuń nasadę szypułki, nasiona i przegrody nasienne, a następnie pokrój miąższ w mniejsze paski. Wymieszaj z oliwą i przypraw solą oraz pieprzem.

Dodatki do burgerów – Salsa ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 500 g pomidorów pokrojonych w drobna kostkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 4 łyżki zielonej papryki, posiekanej w drobną kostkę
  • 2 łyżki liści kolendry, drobno posiekanych
  • 1 – 2 papryki jalapeno, drobno posiekane wraz z nasionami
  • 1 łyżka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  • ¼ łyżeczki pieprzu świeżo mielonego

Przygotowanie:

Składniki dokładnie wymieszać w małej misce i odstawić na 10 – 20 minut, aby smaki i zapachy zdążyły się połączyć. Salsę podawać nie schłodzoną.

Tapenada

Składniki:

  • 100 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2 filety z sardeli marynowane w oleju, odsączone
  • 2 łyżki szalotki, grubo posiekanej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka drobnych kaparów, odsączonych
  • 1 łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Składniki zmiksować na gęstą pastę. Podawać od razu lub przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu nie dłużej niż tydzień.

Pesto z suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 mały ząbek czosnku
  • 30 g liści bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju, drobno posiekanych
  • 1 łyżka nasion pinii
  • ¼ łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
  • 4 łyżeczki parmezanu, świeżo startego

Przygotowanie:

Czosnek rozdrobnić mikserem. Dodać bazylię, oliwę, pomidory, nasiona pinii i pieprz. Składniki zmiksować na miękką luźną, masę. To co osadziło się na ściankach naczynia podczas miksowania, zsunąć w dół łopatką i ponownie włączyć mikser na kilka sekund. Pesto przełożyć do miseczki i dodać parmezan.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Sałatka z grillowanych warzyw 30 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowanych warzyw
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla
Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym 60 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowaną kaczką, gruszką i sosem malinowym