Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
?Flambirowane banany w rumie z cynamonem
Flambirowane banany w rumie z cynamonem
30 min 2 osoby <15 zł Wideo

Flambirowane banany w rumie z cynamonem

Dziś przygotujemy dla Was niezwykle efektowny i pyszny deser. Flambirowane banany to coś, co warto przygotować, kiedy chcemy urządzić prawdziwe widowisko przy grillu! Te flambirowane w rumie z dodatkiem skórki cytryny i cynamonu smakują wyśmienicie. Sprawdźcie koniecznie, jak przygotować ten prosty i szybki deser!

„Flambirowanie, czyli podpalanie potraw, przy owocach ma za zadanie podbić ich smak, a przy okazji jest bardzo widowiskowe” Michał Dobosz

Kremowe banany flambirowane to niezwykle smaczny i efektowny deser. Słodycz bananów w połączeniu z kwaskowością cytryny zapewnia doskonałe wrażenia smakowe.

Składniki

  •  Banany
  •  Cukier brązowy Muscovado
  •  Rum
  •  Cytryna
  •  Cynamon
  •  Masło

Przygotowanie:

  1. Przygotowania rozpoczynamy od obrania bananów i pokrojenia ich na mniejsze części. Na tarce drobno ścieramy skórkę z cytryny.
  2. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy dwie łyżki brązowego cukru. Kiedy całość ładnie się ze sobą połączy, wrzucamy wcześniej przygotowane banany. Zamykamy pokrywę grilla na dwie minuty, po tym czasie obracamy banany i ponownie zamykamy pokrywę. Banany powinny ładnie zbrązowieć, dzięki karmelowi, jaki powstał nam z brązowego cukru. Już na tym etapie w powietrzu czuć wspaniały aromat.
  3. Przyszedł czas na gwóźdź programu – flambirowanie. Jest to inaczej podpalanie potraw, w przypadku owoców doskonale podbija ich smak. Rum, który poprzez odparowanie powinien wywołać płomienie, nada charakteru naszemu deserowi i zrobi prawdziwe show!
  4. Nasze banany są już prawie gotowe. Pozostało jeszcze dodać odrobinę skórki z cytryny, która nada kwaskowaty aromat i smak oraz nieco cynamonu, który idealnie komponuje się z całością.
  5. W taki oto sposób banany flambirowane banany w rumie z dodatkiem skórki z cytryny i cynamonem są gotowe do podania. Można je serwować same lub z dodatkiem lodów. Smaczne, szybkie, proste i efektowne!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Flambirowane brzoskwinie 15 min 2 osoby Wideo Flambirowane brzoskwinie
Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla 60 min 3 osoby Wideo Ciasto czekoladowe – przepis na deser z grilla
Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla 30 min 4 osoby Wideo Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla