Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Długo wędzone żeberka ? w glazurze z Coca-Coli
Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli
6h 2 osoby <120 zł Wideo

Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli

Michał Dobosz i Kacper GrillBastards z Webera, przygotują idealnie danie dla każdego mięsożercy, danie, które pozwoli osiągnąć prawdziwe mistrzostwo w przyrządzaniu żeberek! Przedstawiamy przepis na pyszne wędzone żeberka w glazurze z Coca- Coli, wędzone metodą Low and Slow. Zapraszamy!

„Wieprzowina Złotnicka, wyhodowana w latach 50. pod Poznaniem, to jedna z najlepszych wieprzowin na świecie. Gdybyśmy przecięli mięso żeberek, zobaczylibyśmy, że ta wieprzowina jest w środku – podobnie jak najlepsze steki na świecie – marmurkowata. Co zdarza się jedynie w najlepszych rasach wieprzowiny.” Kacper Salzman

Do dyspozycji mamy jedną z najlepszych wieprzowin na świecie – wieprzowinę Złotnicką. Została ona wyhodowana w latach 50. w Polsce. Wieprzowina ta, podobnie jak najlepsze steki na świecie, posiada marmurkowe mięso. Świadczy to o tym, że wieprzowina pochodzi z najlepszej rasy. Powolna metoda wędzenia sprawia, że mięso robi się delikatnie soczyste i rozpływa się w ustach. To najlepsze wędzone żeberka, jakich próbowałeś! 🙂

Składniki

  •  Żeberka wieprzowe
  •  Czosnek
  •  Gałązki rozmarynu
  •  Musztarda Dijon
  •  Mieszanka ostrych przypraw
  •  Olej
  •  
  •  Glazura:
  •  Coca - Cola
  •  Sos sojowy
  •  Ocet
  •  Miód

Przygotowanie:

  1. Po tym jak nasze żeberka spędziły całą dobę w solance, nasze przygotowania rozpoczynamy od odcięcia błony. Kiedy wykonamy ten krok, zabierzemy się za przyprawianie mięsa. Najpierw “faszerujemy” mięso. Wykonujemy niewielkie nacięcia między żebrami i wkładamy w nie czosnek oraz gałązki rozmarynu.
  2. Nacieramy mięso musztardą Dijon i mieszanką przypraw, w której znajdują się ostre smaki, takie jak pieprz cayenne i  chilli, a także cukier. Żeberka nacieramy bardzo dokładnie, tak aby mieć pewność że każde żebro będzie idealnie przyprawione.
  3. Na sam koniec żeberka smarujemy z jednej i  z drugiej strony odrobiną oleju. Tak przygotowane mięso układamy na stojaku do żeberek i zamykamy pokrywę wędzarni.
  4. Kiedy nasze żeberka spędzą już trochę czasu w 120 stopniach i zauważymy, że tkanka łączna zaczyna się powoli rozpuszczać, a mięso odchodzić od kości, jest to idealny moment, aby zwinąć mięso w folię aluminiową, po czym ponownie ułożyć je w wędzarni.
  5. Chrupiąca skórkę naszych wędzonych żeberek zapewni nam odpowiednia glazura. Przygotujemy ją, zaczynając od zredukowania najpopularniejszego napoju na świecie – Coca-Coli. Jest on bardzo słodki i lekko kwaśny, idealnie nadaję się do tego dania.
  6. Do Coca-Coli dodajemy odrobinę sosu sojowego, miód, a dla uzyskania jeszcze większej kwasowości – ocet. Do glazury możemy dodać jeszcze przykładowo czosnek i imbir. Glazurę możemy modyfikować wedle własnych preferencji. Ważne, aby sos był gęsty i słodki, co umożliwi jego karmelizację.
  7. Wędzone żeberka smarujemy glazurą i kładziemy ponownie na wędzarni, zamykamy pokrywę. Po niedługim czasie nasze żeberka, w pięknie błyszczącej słodkiej glazurze, są gotowe. Idealnie chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Żeberka w miodzie i whisky z grilla 90 min 2 osoby Wideo Żeberka w miodzie i whisky z grilla
Stek z rostbefu 30 min 2 osoby Wideo Stek z rostbefu
Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu >5 osób Wideo Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu