Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grillowana kukurydza – jak ją przyrządzić? | Porady Grill360
Grillowana kukurydza – jak ją przyrządzić?
30 min 2 osoby <30 zł

Grillowana kukurydza – jak ją przyrządzić?

Skoro nastał sezon na kukurydzę i jest jej coraz więcej w sklepach oraz na bazarach, warto pomyśleć nad przygotowaniem tego warzywa. Najczęściej stosowaną metodą jest gotowanie w wodzie. Warto wprowadzić do menu coś nowego. Co powiecie na kukurydzę z grilla?

Smak gotowanej kukurydzy zna każdy. Najwyższy czas sprawdzić, jak smakuje jej grillowany odpowiednik. Kukurydzę grillujemy w kolbach. Raczej unikamy wystawiania ziaren bezpośrednio na działanie wysokich temperatur. Trzeba o tym pamiętać już na etapie przygotowań do pieczenia. Ważne, aby zostawić część liści okrywających kolbę z ziarnami kukurydzy. Dzięki temu spieką się jedynie niejadalne liście, a sedno potrawy stanie się miękkie i aromatyczne.

Sprawdź także: Grillowane warzywa. Jak grillować?

Grillowana kukurydza to doskonały dodatek do dań mięsnych lub pyszna przekąska. Warto sięgnąć po to warzywo, tym bardziej, że sezon na nie jest bardzo krótki – trwa tylko w sierpniu i we wrześniu. Kukurydza ma mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, E, K oraz A. Jest bogata w potas, sód, wapń czy magnez. Ze względu na liczne zalety zdrowotne, zdecydowanie warto wprowadzić ją do swojej diety.

Sprawdź także: Stek Tomahawk Ribeye z grillowaną kukurydzą

W sklepach dostępne są specjalne akcesoria służącego do tego, aby grillowana kukurydza była przygotowana w jak najprostszy sposób. Jeżeli chcesz bezpiecznie zgrillować kukurydzę, zaopatrz się w szpikulce do grillowania tego warzywa.

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  sól
  •  
  • Dodatkowo: 
  •  Ulubione zioła

Przygotowanie:

  1. Liście ochraniające kolbę należy delikatnie odsunąć, aby umożliwić opłukanie kukurydzy. Czyste ziarna można posolić, a nawet posmarować odrobiną oliwy z oliwek, na przykład w połączeniu z ziołami. Doprawione warzywo przykrywamy liśćmi i możemy rozpocząć grillowanie.
  2. Grill rozgrzej do 160-180 stopni Celsjusza. Na ruszcie połóż kolby kukurydzy, grilluj pod przykryciem.
  3. Po około 5 minutach odwróć ją na drugą stronę.
  4. Grillowana kukurydza powinna być gotowa po 20-30 minutach pieczenia.
  5. Jeżeli chcesz przygotować danie jeszcze szybciej, kolby kukurydzy można także wcześniej podgotować. Wówczas całkowicie odrywamy liście, myjemy warzywo i gotujemy w wodzie kilka minut. Następnie przyprawiamy w podobny sposób, jak kolby grillowane w liściach. Układamy na ruszcie na około 10 minut w temperaturze 160-180 stopni.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowany bakłażan 15 min 2 osoby Wideo Grillowany bakłażan
Grillowana cukinia i białe szparagi 30 min 2 osoby Wideo Grillowana cukinia i białe szparagi
Stek Tomahawk Ribeye z grillowaną kukurydzą 15 min Wideo Stek Tomahawk Ribeye z grillowaną kukurydzą