Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu - Przepisy Grill360
Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu
>5 osób <120 zł Wideo

Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu

Żeberka wołowe powszechnie uznawane są za wymagające danie. Mięso powinno delikatnie odchodzić od kości, być miękkie i soczyste. Często dobieramy zły czas smażenia, w efekcie czego potrawa staje się sucha.

„Dzisiaj postanowiłem udowodnić Wam, że nawet początkujący kucharz jest w stanie przygotować doskonały wołowy szponder. Należy jedynie uzbroić się w cierpliwość, a czas włożony w przygotowanie posiłku zrekompensuje wspaniały i bogaty smak. Zapraszam na pomidorowo-winne żeberka wołowe z pancettą i brązowymi pieczarkami.” Michał Dobosz

Przygotowanie:

  1. Do kociołka żeliwnego wlałem oliwę i mocno ją rozgrzałem.
  2. Solidną porcję wołowych żeberek umieściłem w naczyniu i doprawiłem do smaku. W tym celu posłużył mi świeżo zmielony czarny pieprz i sól. Po krótkiej chwili wszystko zaczęło wspaniale skwierczeć, a wytapiający się tłuszcz stał się idealną bazą pod gęsty, winny sos.
  3. Gdy żeberka dostatecznie się obsmażyły, do kociołka dodałem przecier pomidorowy, rozcierając go na dnie za pomocą przekrojonego na pół czosnku. W ten sposób produkty stworzyły aromatyczną całość, którą następnie wzbogaciłem naciętą papryczką chilli.
  4. Nie zapomniałem również o suszonych ziołach; kolendra, kmin rzymski i ziarenka pieprzu stworzyły mieszankę idealną, doskonale podkreślającą smak mięsa.
  5. Kolejnym krokiem było połączenie żeberek z półwytrawnym czerwonym winem. Litr alkoholu w zupełności wystarczył. Reszta posłużyła jako miły aperitif.
  6. Obłędny zapach unoszący się nad grillem dodatkowo wzmagał apetyt. Ale to nie był koniec kulinarnej przygody.
  7. Gdy wino wyparowało, do kociołka dolałem bulion, następnie przykryłem kociołek pokrywą i odstawiłem na 2,5 godziny. Temperatura panująca podczas grillowania powinna była osiągnąć ok. 200 stopni.
  8. W międzyczasie, postanowiłem przygotować dodatek do żeberek, w postaci przysmażonego wędzonego boczku tzw. pancetty i brązowych pieczarek, które znalazły się w moim przepisie całkiem przypadkowo i jak się później okazało, świetnie wkomponowały się w smak całego dania.
  9. Ponieważ w ogrodzie stał również grill gazowy, skorzystałem z palnika bocznego dzięki czemu, udało mi się zrobić całe danie w jednym miejscu, bez wychodzenia do kuchni. Przysmażyłem wędzony boczek, a do wytopionego tłuszczu wrzuciłem pokrojone w ćwiartki pieczarki. Po kilku minutach dodatek do mięsa był gotowy.
  10. Po upływie zakładanego czasu żeberka także nadawały się do jedzenia. Sos, który powstał w trakcie grillowania, postanowiłem przetrzeć przez sitko, następnie polałem nim potrawę. Pancetta i brązowe pieczarki były uwieńczeniem dzieła. Całość wyglądała niesamowicie i błyskawicznie zniknęła z talerzy.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Burger śniadaniowy z grilla 30 min 4 osoby Burger śniadaniowy z grilla
Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla 60 min 5 osób Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla