Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Gofry z grilla - Niezastąpione urządzenie - Porady Grill360
Gofry z grilla – Niezastąpione urządzenie marki Weber
30 min 2 osoby <30 zł

Gofry z grilla – Niezastąpione urządzenie marki Weber

Są jednocześnie puszyste i chrupiące. Smakują zarówno dorosłym, jak i nawet najbardziej wybrednym maluchom. Można je przyrządzić na słodko, na słono lub na ostro. O czym mowa? O gofrach, które teraz możesz przyrządzić za pomocą grilla.

Gofry często kojarzą się z letnimi wakacjami. Przede wszystkim tymi spędzanymi nad morzem. Posypane cukrem pudrem, sezonowymi owocami i obowiązkowo bitą śmietaną są dla wielu z nas prawdziwym smakiem dzieciństwa. Jednak równie dobrym pomysłem jest przygotowanie ich samodzielnie, na przykład przy użyciu grilla. Jak?

Gofry z grilla – trzy urządzenia

Na rynku dostępnych jest wiele urządzeń, które pomogą nam przygotować pyszne, grillowane gofry. Jednym z takich rozwiązań są popularne grille elektryczne. Są one stosunkowo niewielkie, dlatego chętnie używa się ich w domowym zaciszu. Ponadto bardzo szybko się nagrzewają, co pozwala na przygotowanie potraw w bardzo krótkim czasie. Innym pomysłem jest wykorzystanie specjalnej patelni grillowej, która posiada specjalne rowki, dzięki którym potrawy wyglądają jak te przyrządzone na tradycyjnym ruszcie. A co z miłośnikami tradycyjnego grillowania? Tutaj świetnie sprawdzi się specjalny system do grillowania na świeżym powietrzu Gourmet Barbecue System marki Weber. Na standardowym ruszcie umieszczono specjalny otwór, w którym można ustawić specjalne wkłady do przygotowywania różnych potraw, w tym Wkład Do Gofrów Do Rusztu GBS .

Tak naprawdę gofry możemy połączyć z każdym, ulubionym dodatkiem. Tylko od nas zależy, czy wybierzemy te podane na słodko, na przykład z jagodami, truskawkami, malinami, cukrem pudrem, bitą śmietaną i do tego polane pyszną polewą. Czy też wersję na słono, chociażby ze szpinakiem, łososiem, jajkiem sadzonym lub wędliną. Kluczem do przygotowania dobrych gofrów jest odpowiednie ciasto. Jak je przyrządzić?

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki amoniaku do ciast
  • 5 jaj
  • 450 ml śmietany
  • 450 ml mleka

Przygotowanie:

  1.  Na wolnym ogniu topimy 50 gramów masła.
  2. W osobnej misce mieszamy 200 gramów mąki pszennej z jedną łyżeczką proszku do pieczenia i ½ łyżeczki amoniaku do ciast.
  3. Następnie kolejno dodajemy 5 jaj (jedno po drugim, nie wszystkie jednocześnie), 450 ml śmietany i taką samą ilość mleka.
  4. Ostatnim krokiem jest wlanie lekko ostudzonego już masła. Jeśli planujecie gofry w wersji słodkiej, to do ciasta można dodać też dwie łyżeczki cukru waniliowego.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla