Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Tajskie curry warzywne z grilla - Jak przygotować? Przepisy Grill360
Tajskie curry warzywne z grilla
45 min 4 osoby <60 zł Wideo

Tajskie curry warzywne z grilla

Dla tych, którzy nie mogą doczekać się lata, przygotowałem coś specjalnego. Podróż do kuchni Dalekiego Wschodu. Przedstawiamy przepis na tajskie curry warzywne z grilla.

„Moją dzisiejsza propozycją są grillowane warzywa i ryż jaśminowy w towarzystwie aromatycznego curry. Masz ochotę na smak orientu? Sprawdź koniecznie!” Michał Dobosz

Składniki

  •  Ryż jaśminowy
  •  Papryka żółta
  •  Papryka czerwona
  •  Papryka zielona
  •  Papryczka chilli
  •  Czerwona cebula
  •  Bakłażan
  •  Cukinia
  •  Pieczarki
  •  Sos rybny
  •  Mleczko kokosowe
  •  Pasta Curry

Przygotowanie:

  1. Do aluminiowej miseczki wsypałem 400 g ryżu i dodałem 600 g wody, tak aby całość stworzyła proporcje 1:1,5. Następnie, naczynie umieściłem na rozgrzanym ruszcie, pozwalając wodzie stopniowo się zredukować.
    W międzyczasie pokroiłem warzywa w średniej wielkości kostkę.
  2. Kiedy ryż dochodził, rozgrzałem wok do odpowiedniej temperatury i rozlałem olej, zaczynając od ścianek. Dzięki temu tłuszcz proporcjonalnie rozłożył się w naczyniu.
  3. Jako pierwsze, postanowiłem podsmażyć czerwoną cebulę i papryczkę chilli. Gdy delikatnie się zarumieniły, dodałem pozostałe warzywa i równomiernie ułożyłem je na woku. Grillowałem 5 minut pod zamknięta przykrywą, od czasu do czasu mieszając.
  4. Kolejnym krokiem było dodanie aromatycznego curry. Na środek naczynia wycisnąłem niewielką ilość pasty i połączyłem ją z mleczkiem kokosowym. Idealnie pikantny sos doskonale współgrał się z podsmażonymi warzywami.
  5. Aby zbalansować smak curry, dodałem odrobinę sosu rybnego i brązowego cukru. Na koniec, do woka wsypałem ugotowany wcześniej ryż jaśminowy i wszystko razem wymieszałem. 3 minuty na grillu wystarczyły, aby danie można było podawać gościom.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym 30 min 4 osoby Grillowane pieczarki w sosie winno-sojowym
Kukurydza z grilla 30 min >5 osób Kukurydza z grilla