Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki
Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki
45 min 2 osoby <60 zł Wideo

Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki

Kto powiedział, że grillowanie to tylko karkówka i szaszłyki? Grill360 po raz kolejny udowadnia, że jedyne co nas ogranicza podczas BBQ to nasza wyobraźnia. Przedstawiamy propozycję na letnie imprezy w gronie znajomych – poncz z grillowanych owoców. Idealny sposób na rozluźnienie atmosfery i przepis na zabawę do rana. Dla miłośników grillowania na węglu i amatorów wyszukanych trunków.

„Poncz proponuję serwować w głębokich kieliszkach, pojemnych słoikach, czy gustownych szklankach. Pływające w napoju owoce nie tylko będą świetną dekoracją, ale i pysznym dodatkiem.” Michał Dobosz

Zbliżające się ciepłe wieczory i imprezy na świeżym powietrzu skłoniły mnie do przyrządzenia napoju idealnego na te okazje. Poncz przygotowałem metodą pośrednią.

Dla odmiany jednak, postanowiłem wykorzystać grill węglowy z systemem Gourmet oraz bardzo praktyczny kociołek Dutch Oven.

Składniki

  •  pomarańcze
  •  jabłka
  •  limonki
  •  świeży imbir
  •  laska cynamonu
  •  gwiazdki anyżu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  •  miód
  • 1,5 l soku z tłoczonych jabłek
  • 1,5 l cydru
  •  żubrówka

Przygotowanie:

  1. Umyte, świeże owoce oraz imbir pokroiłem w dowolnej grubości plastry, następnie ułożyłem je na rozgrzanym ruszcie. Po chwili czuć już było roztaczający się dookoła aromat karmelizowanej skórki pomarańczy, jabłek i limonki.
  2. Zgrillowane owoce przełożyłem do kociołka Dutch Oven i dodałem laskę cynamonu oraz anyż gwieździsty. Całość podlałem 1,5 L cydru i pozwoliłem alkoholowi nieco odparować. Zapach unoszący się nad grillem był nie do opisania.
  3. Po chwili do ponczu dołączył sok z tłoczonych jabłek, który uprzednio przelałem do butelki po cydrze. W ten sposób uzyskałem proporcje jeden do jednego.
  4. Smak i słodycz wzmocniłem, dodając odrobinę żubrówki i miodu.
  5. Na koniec, dla osiągnięcia dodatkowego aromatu użyłem świeżych gałązek rozmarynu. Gotowy napój rozlałem do oryginalnych szklanek i podałem gościom.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla