Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Tymianek - zastosowanie i właściwości - Porady Grill360
Tymianek – zastosowanie i właściwości

Tymianek – zastosowanie i właściwości

O tymianku można pisać wiele. To zioło nie dość, że ma lecznicze zastosowanie to jeszcze jest idealnym dodatkiem do grillowanego mięsa, ryby, a nawet owoców!

Tymianek – lecznicze wartości

Już szczypta tego aromatycznego zioła potrafi zmienić smak potrawy. Ponadto tymianek ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Przyda się podczas kaszlu, będzie się sprawdzał jako jeden ze składników kosmetyków zwalczających trądzik.

Zioło pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, w Polsce kwitnie od czerwca do lipca.

Właściwości lecznicze tymianku można by wymieniać długo, ale przede wszystkim wspomaga on pracę:

  • układu oddechowego (idealny składnik w syropach na kaszel suchy i mokry),
  • układu pokarmowego (preparaty z tym ziołem stosowane są w celu nieżytu żołądka, łagodzenia podrażnionych jelit i dolegliwości wątrobowych),
  • wyciąg z tymianku jest pomocny w leczeniu łupieżu,
  • jest składnikiem wielu ziołowych past do zębów, ponieważ regeneruje uszkodzone dziąsła.

Doskonały do potraw z grilla – przepis na marynatę z tymianku

Jako przyprawa najlepiej sprawdza się w daniach z dziczyzny i drobiu oraz w daniach rybnych. Najlepiej skomponuje się z natką pietruszki, czosnkiem i cebulą.

Tymianek przyda się jako jeden z komponentów marynat mięsnych na grilla. Doskonale smakują udka z kurczaka w tymianku. Do takiej marynaty potrzebna jest oliwa z oliwek, musztarda i jedno żółtko. Wszystko ucieramy z posiekanym tymiankiem i pietruszką. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy mięso. Najlepiej jest je zostawić na kilka godzin, aby przeszło marynatą.

Dla wyznawców delikatniejszego mięsa świetnie sprawdzą się burgery indycze z tymiankiem. Wypieczone odpowiednio kotlety przybieramy listkami świeżego tymianku. Takie danie pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje!

Świetną i szybką przekąską przygotowaną na grillu, będą również szaszłyki z kurczakiem i ananasem z vinegretem na bazie tymianku i chili.

Marynata z tymianku – składniki:

  • oliwa z oliwek
  • musztarda
  • jedno żółtko
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek

Świeży czy suszony?

Tymianek jest ziołem, które sprawdzi się zarówno w wersji świeżej i suszonej. Doda lekko herbacianego aromatu, a na pewno wzbogaci nasze danie w wiele cennych witamin, m.in. witaminę A, beta karoten, kwas foliowy i witaminę C.

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla