Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Zupy z grilla - pięć szybkich przepisów - Inspiracje Grill360
Zupy z grilla – pięć szybkich przepisów

Zupy z grilla – pięć szybkich przepisów

Posiadając grill gazowy jesteśmy w stanie szybko i smacznie przygotować ulubioną zupę. Przedstawiamy pięć prostych przepisów na zupy z grilla. Jedyne czego potrzebujemy to głębokie żeliwne naczynie lub wok i odrobinę miejsca.

Zupa to idealny wstęp do dań głównych. Niepozorna w swym podaniu doskonale smakuje i pasuje na każdą okoliczność. Świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory i chłodzi podczas upałów. Oto pięć przepisów, które sprawdzą się podczas każdej okazji.

Zupy z grilla – zupa rybna

  • Niezbędne składniki:
  • 400 g filetów z ulubionej ryby
  • 2 x 400 g pomidorów surowych lub z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 500 ml bulionu rybnego
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 por
  • papryka ostra
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Por umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W żeliwnym garnku lub woku rozgrzać oliwę, wrzucić por, cebulę i czosnek, smażyć przez około 7 minut na średnim ogniu. Następnie dodać należy pomidory i bulion oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wywar przyprawiamy ostrą papryką, białym pieprzem i gotujemy przez 20 minut. W tym czasie filety rybne – umyte, osuszone, pozbawione skóry, tniemy na duże kawałki i dodajemy do zupy. Naczynie przykrywamy, a zawartość gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut.

Gotowe!

Czas przygotowania: 40 minut
Czas grillowania: 30 minut
Liczba osób – porcji: 4 os.

Akcesoria: żeliwny garnek 

Zupy z grilla – włoska zupa ziemniaczana z szafranem

Niezbędne składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • bulion drobiowy
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szafran
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Do przyrządzenia zupy potrzebować będziemy głębokie żeliwne naczynie. Warzywa należy obrać i pokroić w kostkę. Por, cebulę i seler podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty. Następnie dodajemy ziemniak i całość zalewamy bulionem. Wsypujemy odrobinę szafranu. Wywar gotujemy przez około 20 minut, tak aby warzywa były miękkie. Na koniec doprawiamy zupę solą.

Prosto, szybko i smacznie.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba osób – porcji: 4 os.

Akcesoria: żeliwny wok – Weber 

Zupy z grilla – rozgrzewająca zupa meksykańska

Niezbędne składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 papryczki chilli
  • 1 duża cebula
  • pomidory w puszcze
  • słoik passaty pomidorowej
  • kukurydza w puszce
  • 200 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 750 ml bulionu mięsnego
  • oliwa z oliwek
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz paprykę i papryczki siekamy w drobną kostkę. W głębokim żeliwnym naczyniu rozgrzewamy oliwę i dodajemy kolejno cebulę, następnie mięso i smażymy. Gdy mięso jest gotowe, wrzucamy papryki. Po upływie dziesięciu minut dokładamy fasolę czerwoną, kukurydzę, pomidory w puszcze i passatę. Całość mieszamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem.Odstawiamy zupę na 20 minut aby się zagotowała.Proponujemy podawać z nachosami i startym serem.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba osób – porcji: 4 os.

Zupy z grilla – zupa z czerwonej soczewicy

Niezbędne składniki:

  • 2 marchewki
  • soczewica czerwona
  • pomidory w puszce
  • 2 duże cebule
  • przecier pomidorowy
  • bulion warzywny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Kroimy cebulę w kostkę i smażymy do miękkości wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obieramy marchewki, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach i gotujemy w bulionie warzywnym. Do bulionu z marchewką dodajemy pomidory z puszki, usmażoną cebulę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wsypujemy czerwoną soczewicę. Całość gotujemy jeszcze przez 15 minut. Zupę przyprawiamy łyżką czerwonej słodkiej papryki, szczyptą soli, pieprzu i oregano.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Liczba osób – porcji: 2 os.

Akcesoria: uniwersalny garnek

Zupy z grilla – chłodnik litewski

Niezbędne składniki:

  • 2 duże buraki
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 litr maślanki
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • ocet
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • jajka

Sposób przygotowania:

Buraki należy obrać, pokroić i wrzucić do głębokiego, żeliwnego naczynia napełnionego wodą (woda powinna zakrywać buraki). Warzywa gotujemy przez 10 minut. Następnie, dodajemy posiekane liście botwiny, zakwaszamy wodę łyżką octu i gotujemy kolejne 5 minut. Po upływie wskazanego czasu całość należy wystudzić. Posiekany wcześniej szczypior i ogórek wrzucamy do zupy i zalewamy maślanką oraz jogurtem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Chłodnik podajemy z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajkami. Smacznego.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba osób – porcji: 2 os.

Akcesoria: żeliwny kociołek 

Zobacz również:

Zupa z wędzonego homara 90 min 2 osoby Zupa z wędzonego homara
Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Zupa Tom Kha 30 min 4 osoby Wideo Zupa Tom Kha