Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna - Porady Grill360
Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna

Marynata do mięsa, czyli potrawa idealna

Podniesie walory smakowe każdego mięsa wrzuconego na ruszt. Wystarczy, aby mięso poleżało w miksturze całą noc, a na następny dzień nasze kubki smakowe odkryją nowe oblicze znanych potraw.

Marynata do mięsa jest potrzeba, aby wzmocnić i przed wszystkim wydobyć najlepsze walory smakowe z przygotowywanej potrawy. Błędnym myśleniem jest, że marynata jest dodatkiem do mięsa. Jest ona potrzebna pomimo różnych dodatków i niezależnie od rodzaju mięsa czy ryb.

Marynata do mięsa ? Kilka składników i gotowe!

Marynowanie mięsa nie jest trudnym do osiągnięcia procesem. Nawet początkujący miłośnik grillowanych potraw powinien sobie poradzić w przygotowaniu odpowiedniej marynaty. Zazwyczaj jest to połączenie kilku składników, ogólnodostępnych przypraw oraz składnika wiążącego np. oliwy z oliwek, octu balsamicznego czy wina.

Następnie wystarczy taką miksturą natrzeć mięso, najlepiej podzielone na porcje, szczelnie owinąć i włożyć do lodówki. Cały proces zachodzi już samodzielnie, nam zostało uzbroić się w cierpliwość.

Liczy się czas i rodzaj mięsa

Jeśli chcemy mieć pewność, że nasze mięso przeszło wszystkimi smakami i jest odpowiednio zamarynowane, możemy je kilkukrotnie przewracać, tak aby cały czas było odpowiednio obłożone przygotowaną marynatą.

Należy jednak pamiętać o dostosowaniu czasu marynowania do rodzaju mięsa. Białe i delikatne zamarynuje się przez noc, a w przypadku kiedy mamy mniej czasu, nawet przez kilka godzin. Wołowina czy twardsze mięsa, będzie potrzebowała nawet kilku dni w mieszance przypraw. Nie wolno marynować zamrożonego mięsa, ponieważ po rozmrożeniu będzie ono twarde i suche.

Niemal każde mięso i ryby sprawdzą się w marynacie ziołowej, do której potrzebujemy 2 szklanki wytrawnego białego wina, 3 łyżki oleju oraz ulubione ziołowe przyprawy np. gorczycę, jałowiec, tymianek i rozmaryn.

Marynata miodowa ciekawie podkreśli smak kurczaka i wieprzowiny, natomiast jogurtowa będzie idealna dla delikatniejszych mięs, jak indyk czy jagnięcina.

Składniki

  • 2 szklanki wytrawnego wina
  • 3 łyżki oleju
  •  gorczyca
  •  jałowiec
  •  tymianek
  •  rozmaryn

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla