Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Burger zapiekany i podwędzany w pierogu a la chinkali
Burger zapiekany i podwędzany w pierogu a la chinkali
90 min 4 osoby

Burger zapiekany i podwędzany w pierogu a la chinkali

Kto nie lubi burgerów? Zwłaszcza, jeżeli są to burgery z grilla własnej roboty. Łącznie z ciastem. Wtedy nie tylko wiesz co jesz, ale owo jedzenie smakuje dwa razy bardziej. Nikogo nie rzucamy na głęboką wodę, ale krok po kroku wyjaśniamy jak takiego burgera wykonać. Zapraszamy.

Burger zapiekany i podwędzany – Składniki:

Sos „sweet and smoky”:

  • Puszka pomidorów typu pelati
  • 4 łyżeczki cukru brązowego
  • 4 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Łyżeczka pieprzu kajeńskiego

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej drobno zmielonej
  • 135 ml wody
  • 1/6 kostki drożdżowej
  • Pół łyżeczki cukru
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka oliwy

Burger zapiekany i podwędzany – Przygotowanie:

  1. Wodę, drożdże i cukier zmieszaj w naczyniu i odstaw na 10 minut.
  2. Odstanym płynem zalej osoloną mąkę i wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
  3. Uformuj 4 równe kule, posmaruj je oliwą oraz przykryj mokrą szmatką na 30 minut.

Pozostałe składniki:

  • 280 gramów wołowiny na burgery
  • Liść sałaty
  • 4 łyżeczki musztardy angielskiej
  • Listki startego sera typu cheddar
  • 4 piklowane ogórki
  • Łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill do grillowania metodą pośrednią
  2. Włóż kamień do pizzy i zaczekaj 10 minut, aż się rozgrzeje pod zamkniętą pokrywą.
  3. Składniki na sos przełóż do żaroodpornego naczynia, ustaw je na kamieniu do pizzy. Redukuj sos, równocześnie dokładając do koszy drewienek wędzarniczych np. hikory lub dębowych po whisky. Raz na 5 minut mieszaj sos i dokładaj nowych drewienek. Pamiętaj o tym, żeby pokrywa była w międzyczasie zamknięta.
  4. Kiedy sos się zredukuje, zdejmij go z rusztu przy użyciu rękawicy i odstaw na bok.
  5. Z mięsa wołowego uformuj cztery jednakowe burgery, w których przy użyciu kciuka wydrąż małe wgłębienia. Mięso posmaruj z obu stron oliwą i posól.
  6. Uformowane burgery ułóż na ruszcie bezpośrednio nad żarem i grilluj po 2 minuty z każdej strony, a następnie odłóż je na bok.
  7. Rozwałkuj cztery kawałki ciasta na płasko i w centrum każdego placka układaj kolejno: liść sałaty, łyżeczkę musztardy, skrojony w plastry piklowany ogórek, grillowane mięso burgerowe, pieprz, trzy listki sera cheddar, dwie łyżeczki sosu sweet and smokey.
  8. Następnie zawiń ciasto, tak aby wszystkie składniki zamknęły się w nim jak w przypadku pierożków chinkali. Nadmiar ciasta usuń.
  9. Ułóż wszystkie zawinięte burgery na kamieniu do pizzy i wypiekaj, dokładając do kosza drewienek wędzarniczych.
  10. Kiedy ciasto będzie już złotobrązowe i chrupiące, zdejmij burgery z rusztu i posmaruj ciasto masłem.
  11. Serwuj jako fingerfood.

 

Zobacz również:

Antrykot wołowy z grilla 30 min 2 osoby Antrykot wołowy z grilla
Burger śniadaniowy z grilla 30 min 4 osoby Burger śniadaniowy z grilla
Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla 60 min 5 osób Pulpety wieprzowo-wołowe z grilla