Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Jak zrobić ziemniaki z grilla? ? 3 sposoby na ziemniaki I Grill360
Ziemniaki z grilla
30 min 4 osoby <30 zł Wideo

Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla można podawać na kilka sposobów. Przedstawiamy trzy z nich, których przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno przypadną one do gustu Twoim gościom. Pamiętaj o tym, że ziemniaki z grilla warto obgotować przed rozpoczęciem grillowania: ziemniaki obgotuj w wodzie na półtwardo (10 minut od momentu zagotowania się wody), dzięki temu przygotujesz je dużo szybciej.

„Dobrym patentem przed rozpoczęciem grillowania jest delikatne obgotowanie ziemniaków, dzięki temu zrobią się dużo szybciej. Pamiętajmy o tym, aby wybierać ziemniaki, które mają mało skrobi.” Marek Siol

Ziemniaki z grilla to świetny dodatek do steków, karkówki czy wszelkiego rodzaju mięs. Mogą także stanowić samodzielne danie lub propozycję dla wegetarian. Przygotowaliśmy dla Was ziemniaki na 3 sposoby, dzięki czemu możecie wybrać, który przepis najbardziej Wam odpowiada.

Składniki

  •  ziemniaki o niskiej zawartości skrobi
  •  kwaśna śmietana
  •  plastry boczku
  •  Masło tymiankowe:
  • 3 łyżki masła
  •  ząbek czosnku
  •  szczypta soli
  •  posiekany tymianek
  •  Masło chilli:
  • 3 łyżki masła
  •  papryczka chilli
  •  ząbek czosnku
  •  szczypta soli
  •  posiekana kolendra

Przygotowanie:

Szaszłyki z ziemniaków

  1. Zaczynamy od nabicia ziemniaków na szpadki do szaszłyków.
  2. Następnie delikatnie nacinamy ziemniaki z dwóch stron. Uważajmy, aby nie przeciąć ziemniaka na wylot. Nacięcia mają być bardzo delikatne.
  3. Na grillu ustawiamy temperaturę 200 stopni.

Ziemniaki z boczkiem

  1. Ziemniaki nacinamy w poprzek. Do środka nacięcia wkładamy dwa plastry boczku.
  2. Ziemniaka zawijamy w papier do pieczenia.

Talarki z ziemniaków

  1. Ziemniaki pokrój na talarki.
  2.  Grilluj na ruszcie przez około 10 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
  3.  Przypraw masłem lub śmietaną.

Masło z chilli

  1. Z papryczek chilli usuń pestki. Pokrój na plasterki.
  2. Posiekaj pietruszkę i czosnek.
  3. Wszystko wymieszaj z masłem. Dodaj do smaku kolendrę.

Masło tymiankowe

  1. Posiekaj czosnek i tymianek.
  2. Wymieszaj je z masłem. Przypraw do smaku.

Grillowane ziemniaki podawaj z masłem lub kwaśną śmietaną.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback
Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym
Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków 45 min 2 osoby Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *