Ziemniaki z grilla
Ziemniaki z grilla można podawać na kilka sposobów. Przedstawiamy trzy z nich, których przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, a na pewno przypadną one do gustu Twoim gościom. Pamiętaj o tym, że ziemniaki z grilla warto obgotować przed rozpoczęciem grillowania: ziemniaki obgotuj w wodzie na półtwardo (10 minut od momentu zagotowania się wody), dzięki temu przygotujesz je dużo szybciej.
Ziemniaki z grilla to świetny dodatek do steków, karkówki czy wszelkiego rodzaju mięs. Mogą także stanowić samodzielne danie lub propozycję dla wegetarian. Przygotowaliśmy dla Was ziemniaki na 3 sposoby, dzięki czemu możecie wybrać, który przepis najbardziej Wam odpowiada.
Składniki
- ziemniaki o niskiej zawartości skrobi
- kwaśna śmietana
- plastry boczku
- Masło tymiankowe:
- 3 łyżki masła
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- posiekany tymianek
- Masło chilli:
- 3 łyżki masła
- papryczka chilli
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- posiekana kolendra
Przygotowanie:
Szaszłyki z ziemniaków
- Zaczynamy od nabicia ziemniaków na szpadki do szaszłyków.
- Następnie delikatnie nacinamy ziemniaki z dwóch stron. Uważajmy, aby nie przeciąć ziemniaka na wylot. Nacięcia mają być bardzo delikatne.
- Na grillu ustawiamy temperaturę 200 stopni.
Ziemniaki z boczkiem
- Ziemniaki nacinamy w poprzek. Do środka nacięcia wkładamy dwa plastry boczku.
- Ziemniaka zawijamy w papier do pieczenia.
Talarki z ziemniaków
- Ziemniaki pokrój na talarki.
- Grilluj na ruszcie przez około 10 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
- Przypraw masłem lub śmietaną.
Masło z chilli
- Z papryczek chilli usuń pestki. Pokrój na plasterki.
- Posiekaj pietruszkę i czosnek.
- Wszystko wymieszaj z masłem. Dodaj do smaku kolendrę.
Masło tymiankowe
- Posiekaj czosnek i tymianek.
- Wymieszaj je z masłem. Przypraw do smaku.
Grillowane ziemniaki podawaj z masłem lub kwaśną śmietaną.
Przepis wideo:
play