Jak grillować pierś z kaczki?
Kaczka jest tylko z pozoru trudnym mięsem do przyrządzenia. Michał Dobosz i Marek Siol zdradzają, jak przygotować pierś z kaczki na grillu, aby była nie tylko smaczna, ale i soczysta.
Pierś z kaczki z grilla to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Dzięki umieszczeniu kaczki na 24 godziny w solance, masz pewność, że uzyskasz bardzo soczyste i równe mięso. Jeżeli grillujesz pierś z kaczki ze skórą, pamiętaj, aby przed ułożeniem na grillu, ponacinać skórę w tzw. „kratkę”. Ten prosty sposób sprawi, że cały tłuszcz ze skóry wytopi się, a skórka pozostanie delikatna i chrupiąca. Ważne jest także, aby kaczka z grilla miała w środku nadal różowe i jędrne mięso.
W tym przepisie przygotowaliśmy również klasyczną marynatę na bazie tymianku, czosnku, miodu, pieprzu i oleju. Te składniki doskonale komponują się z mięsem kaczki.
Składniki
- Solanka
- 1 litr wody
- odrobina cebuli
- 50 g soli
- Marynata do kaczki
- 2 ząbki czosnku
- miód
- olej rzepakowy
- tymianek
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj solankę. Połącz litr wody, 50 gramów soli i cebulę pokrojoną w kostkę.
- Pierś z kaczki (ze skórą lub bez skóry) wrzuć do solanki 5% i odstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny..
- Skórę z kaczki natnij delikatnie nożem, tak, żeby nie przeciąć mięsa.
- Marynatę przygotuj z miodu, oleju rzepakowego, 2 ząbków czosnku, pieprzu i tymianku. Pierś z kaczki natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na około 1 godzinę.
- Grillowanie piersi kaczki zaczynamy od strony skóry, tak, żeby tłuszcz powoli się wytopił. Ważne jest to, żeby ustawić niską temperaturę, dzięki temu skóra nie spali się od razu, taki kawałek mięsa możemy ułożyć na boku rusztu. Kaczkę bez skóry możemy grillować na wyższej temperaturze.
- Pierś z kaczki grilluj po około 2 minuty z każdej strony (aby pory w mięsie się zamknęły), a następnie przełóż na wyższą półkę i grilluj na niższej temperaturze. Grilla zamknij na 5-7 minut.
Przepis wideo:
play