Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Jak grillować warzywa? ? | Warzywa z grilla | Przepisy Grill360
Jak grillować warzywa?
15 min 2 osoby <30 zł Wideo

Jak grillować warzywa?

Czy warzywa z grilla trzeba marynować? Nie. Wystarczy, że wrzucisz je na ruszt, posolisz i polejesz oliwą. Proste? Grillując, powinniśmy pamiętać o kilku prostych zasadach, które pozwolą nam otrzymać idealnie chrupiące i aromatyczne warzywa. Sprawdź!

„Warzywa kroimy w cienkie plastry i talarki. Grillujemy w ciągu 3-4 minut na mocnym ogniu, żeby podczas grillowania zachować ich smak. Na tym nam najbardziej zależy.” Marek Siol

Nie zalecamy marynowania warzyw przed grillowaniem, ponieważ chcemy wydobyć ich delikatny smak, dlatego w zupełności wystarczy dodanie odrobiny oleju lub oliwy, soli i świeżych przypraw. Warzywa z grilla najlepiej smakują, kiedy podamy je w większych kawałkach, idealnie sprawdzą się tutaj około 1-centymetrowe kawałki.

Następnie do warzyw dodajemy odrobinę soli, która wyciągnie z nich dodatkowy smak oraz doprawiamy odrobiną oliwy. W trakcie grillowania odwracamy warzywa na drugą stronę i to wszystko! Warzywa najlepiej grillować, używając specjalnego kosza do grillowania warzyw. Dzięki temu masz pewność, że kawałki warzyw z grilla nie spadną podczas przygotowania.

Składniki

  •  ulubione warzywa
  •  sól
  •  pieprz
  •  czosnek
  •  oliwa

Przygotowanie:

  1. Przygotuj olej, czosnek i świeże zioła oraz ulubione warzywa.
  2. Warzywa umyj i pokrój na cienkie talarki. Ułóż je na tacy do grillowania, posól i polej oliwą. Możesz posypać też ulubionymi ziołami.
  3. Grilluj 3-4 minuty, w trakcie grillowania odwróć na drugą stronę. Podawaj od razu po zdjęciu z rusztu.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowany bakłażan 15 min 2 osoby Wideo Grillowany bakłażan
Grillowana cukinia i białe szparagi 30 min 2 osoby Wideo Grillowana cukinia i białe szparagi
Szparagi z grilla 30 min 2 osoby Szparagi z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *