Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Marynaty do potraw z grilla - Kilka pomysłów na marynaty Grill360
Marynaty do potraw z grilla – Kilka pomysłów

Marynaty do potraw z grilla – Kilka pomysłów

Marynaty mają powolniejsze działanie niż suche mieszanki przyprawowe. Ale ich ogromną zaletą jest to, że mogą znacznie głębiej wnikać. Większość zawiera kwaśny płyn, olej oraz różnorodne przyprawy i zioła. Jeżeli mięso, ryby lub warzywa, nie mają dostatecznie intensywnego smaku, składniki marynaty uzupełniają ten niedobór i dodatkowo nadają grillowanym produktom regionalną albo etniczną nutę.

Do kwaśnych marynat należy używać kwasoodpornych naczyń, a więc pojemników ze szkła, plastiku, stali szlachetnej lub ceramiki. Aluminium i wiele innych metali, reagują z kwasem i nieco zmienią smak produktów spożywczych.

Marynaty do potraw z grilla – Jak długo marynować?

Czas marynowania zależy od intensywności marynaty i rodzaju grillowanego produktu. Jeśli marynata zawiera mocne składniki takie jak sos sojowy, wysokoprocentowy alkohol, ostre chilli albo inne ostre przyprawy, nie należy z nią przesadzać. Zamarynowany filet rybny powinien nadal smakować rybą. Ponad to zbyt długo marynowane mięso i ryby rozpadają się bądź nadmiernie wysychają. Oto kilka ogólnych wskazówek:

15 – 30 minut – drobne produkty takie owoce morza, filety rybne, pokrojone w kostkę mięso na szaszłyki

1 – 3 godzin – cienkie kawałki mięsa bez kości: pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe, steki wołowe i twardsze warzywa.

2 – 6 godzin – grubsze kawałki mięsa z kośćmi lub bez, takie jak udziec jagnięcy, cały kurczak, lub pieczeń wołowa.

6 – 12 godzin – większe albo twardsze kawałki mięsa, takie jak żeberka, cała szynka, łopatka wieprzowa i cały indyk.

Marynata z piwa – Składniki na 300 ml – Wołowina i jagnięcina, wieprzowina, drób

  • 250 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki ciemnego oleju sezamowego
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Marynata z rejonu pacyfiku – Składniki na 500 ml – Do wszystkiego

  • 1  średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Teriyaki – Składniki na 500 ml – Do wszystkiego

  • 250 ml soku ananasowego
  • 125 ml niezbyt słonego sosu sojowego
  • 1 pokrojona w drobną kostkę cebula
  • 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Zobacz również:

Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej 30 min 3 osoby Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 30 min 4 osoby Grillowane tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem
Chleb kukurydziany z grilla 30 min >5 osób Chleb kukurydziany z grilla