Paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej
Szukasz pomysłu na smaczną przekąskę? Wypróbuj paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej! Paszteciki są świetnym pomysłem na spotkania towarzyskie, rodzinne kolacje czy jako oryginalny dodatek do dań z grilla. Proste w przygotowaniu i pełne głębokiego smaku – z pewnością zachwycą każdego przy stole! Sprawdź przepis!
Grillowanie to nie tylko przygotowywanie na ruszcie różnorodnych mięs, wybornych kiełbasek, delikatnych ryb oraz warzyw. Na grillu z łatwością przygotujesz także przekąski, np. przed lub po smażeniu dań głównych. Dzięki temu nie musisz dodatkowo uruchamiać piekarnika – grill w zupełności wystarczy, by przygotować zarówno dania główne, jak i oryginalne przystawki. Jedną z takich propozycji są paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej, które wnoszą niepowtarzalny aromat oraz głęboki smak karmelizowanej cebuli do grillowego menu.
Te paszteciki to idealna przekąska na początek barbecue. Słodycz karmelizowanej cebuli doskonale łączy się z wyrazistą nutą octu balsamicznego i subtelnym akcentem syropu klonowego. Całość jest zamknięta w chrupiącym cieście francuskim, które podczas pieczenia nabiera złocistego koloru i niezwykle delikatnej, warstwowej struktury.
Do przygotowania pasztecików wykorzystaliśmy ceramiczny grill węglowy Kamado Joe – Joe Classic III, który z wyjątkową precyzją utrzymuje temperaturę, a także półkolisty kamień steatytowy Kamado Joe, idealny do karmelizowania cebuli. Kamień steatytowy, dzięki swoim właściwościom termicznym, rozgrzewa się równomiernie i długotrwale, co pozwala uzyskać głęboką słodycz cebuli bez jej przypalania. Steatyt doskonale sprawdza się również jako powierzchnia grillowa do ciasta francuskiego, pozwalając mu idealnie się wypiec i zachować wilgotność w środku.
Z pomocą Kamado Joe – Joe Classic III i półkolistego kamienia steatytowego z łatwością przygotujesz paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej, które zaskoczą i zachwycą smakiem każdego przy stole!
Zobacz również: Grill ceramiczny węglowy Kamado Joe Classic III [RECENZJA]
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- 1/4 żółtej cebuli
- 4 gałązki tymianku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 2 łyżeczki przyprawy BBQ
- 2 łyżeczki oleju
- Dodatkowo:
- Arkusz papieru pergaminowego
Przygotowanie:
- Grill węglowy Kamado Joe przygotuj do grillowania. W miejsce klasycznego rusztu umieść półkolisty kamień steatytowy.
- Następnie ustaw temperaturę grilla na około 180°C.
- Cebulę pokrój na cienkie plastry.
- Na rozgrzany kamień nałóż odrobinę oleju i ułóż na nim plastry cebuli. Grilluj przez kilka minut, aż cebula się skarmelizuje i nabierze złotobrązowego koloru.
- Gdy cebula będzie skarmelizowana, przesuń ją na bok kamienia.
- Następnie na ruszcie umieść pergamin i skrop go olejem, octem balsamicznym i syropem klonowym.
- Skarmelizowaną cebulę umieść na papierze i posyp świeżym tymiankiem oraz przyprawą BBQ.
- Z ciasta francuskiego wytnij prostokąt i przykryj nim skarmelizowaną na ruszcie cebulę, lekko dociskając.
- W miseczce roztrzep jajko.
- Przygotowaną mieszaniną posmaruj wierzch ciasta francuskiego. Dodatkowo brzegi ciasta przyciśnij widelcem, aby je skleić.
- Zamknij pokrywę grilla węglowego Kamado Joe i piecz paszteciki cebulowe przez około 5 minut.
- Otwórz grill i posyp paszteciki przyprawą BBQ.
- Ponownie zamknij pokrywę grilla i piecz jeszcze 7–10 minut, aż ciasto będzie złociste oraz chrupiące.
- Wyjmij paszteciki z grilla, połóż je na desce do krojenia i odczekaj chwilę, aby przestygły.
- Po ostygnięciu paszteciki cebulowe w glazurze balsamiczno-klonowej pokrój na kawałki i podawaj na ciepło.
- Smacznego!