Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Wędzona pierś z kurczaka | Grill360
Wędzona pierś z kurczaka
6h 4 osoby <60 zł

Wędzona pierś z kurczaka

Wędzona pierś z kurczaka prosto z cyfrowego grilla węglowego i wędzarni Masterbuilt to soczysta i aromatyczna potrawa, idealna na kolację, przyjęcie lub do kanapek. Sprawdź prosty przepis na przygotowanie domowej, wędzonej piersi z kurczaka, charakteryzującej się głębokim smakiem dymu oraz delikatną teksturą!

Wędzona pierś z kurczaka to idealne połączenie delikatności mięsa z intensywnym aromatem dymu. To danie, które może zaskoczyć swoim głębokim smakiem zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz ją podawać na wiele sposobów – jako główny składnik obiadu z pieczonymi warzywami, dodać do sałatek lub wykorzystać do kanapek. Tak przygotowane mięso świetnie komponuje się również z różnymi sosami.

Pierś z kurczaka – wędzenie na cyfrowym grillu węglowym Gravity Series 1050 Masterbuilt

Proces wędzenia piersi z kurczaka to sztuka, którą możesz opanować również w domowych warunkach. Wykorzystując cyfrowy grill węglowy i wędzarnię Gravity Series 1050 Masterbuilt, możesz uzyskać doskonałe rezultaty bez konieczności posiadania profesjonalnej wędzarni. Urządzenie to łączy tradycyjny smak wędzenia z nowoczesną technologią, co pozwala na precyzyjną kontrolę temperatury i intensywności dymu. Dzięki temu możesz nie tylko cieszyć się autentycznym smakiem wędzonki, ale także dokładnie dostosować proces wędzenia do swoich preferencji, co w przypadku delikatnych mięs, takich jak pierś z kurczaka, ma ogromne znaczenie.

Jak wędzić pierś z kurczaka w domowych warunkach?

Wędzenie mięsa w domowych warunkach wymaga kilku kroków, ale efekt końcowy jest tego warty. Przede wszystkim, ważne jest odpowiednie przygotowanie piersi z kurczaka. Aby nadać jej głęboki smak i aromat, warto zamarynować mięso na minimum godzinę przed wędzeniem np. przyprawą Cajun.

Następnie należy przystąpić do samego procesu wędzenia. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty, pamiętaj o jednej podstawowej zasadzie: mniej dymu oznacza lepszy smak. Zbyt duża ilość dymu może sprawić, że mięso nabierze gorzkiego posmaku. Dlatego najlepszą praktyką jest dodawanie jednej, małej garści kawałków drewna co godzinę, maksymalnie 3 razy podczas całego procesu wędzenia. Dzięki temu pierś z kurczaka nabierze subtelnego, dymnego aromatu, podkreślając naturalny smak mięsa.

Na koniec, warto pamiętać o jeszcze jednej wskazówce: po zakończeniu wędzenia, pozwól mięsu odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem. Dzięki temu soki równomiernie rozprowadzą się po całej piersi, a co za tym idzie każdy kęs będzie jeszcze bardziej soczysty i aromatyczny.

Sprawdź także: Grill i wędzarnia Masterbuilt Gravity Series 1050 [RECENZJA]

Składniki

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 szklanka sosu BBQ w stylu teksańskim
  • 2 łyżki przyprawy Cajun
  •  
  •  Dodatkowo
  •  Kawałki drewna jabłoni

Przygotowanie:

  1. Z piersi kurczaka odetnij tłuszcz.
  2. Mięso natrzyj przyprawą Cajun i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  3. W palenisku umieść kawałki drewna jabłoni.
  4. Następnie grillo-wędzarnię Masterbuilt rozgrzej do 107 stopni Celsjusza.
  5. Piersi z kurczaka wędź bezpośrednio na ruszcie przez 4-6 godzin lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie około 74 stopni Celsjusza (całkowity czas wędzenia będzie zależeć od kawałka mięsa, a w szczególności wielkości i grubości filetu).
  6. Podczas ostatniej godziny wędzenia podlej kurczaka sosem BBQ.
  7. Pozostałą część sosu podawaj z wędzoną piersią z kurczaka.
  8. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach 60 min >5 osób Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach
Wędzone udka z kurczaka 18h 2 osoby Wędzone udka z kurczaka
Grillowana pierś z kaczki 30 min 2 osoby Grillowana pierś z kaczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *