Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach | Grill360
Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach
60 min >5 osób <60 zł

Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach

Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach to soczyste i aromatyczne danie, marynowane w świeżych sokach cytrusowych. Idealny przepis na zdrowy, lekki obiad na świeżym powietrzu. Sprawdź!

Grillowana pierś z kurczaka w cytrusach to doskonałe połączenie soczystego mięsa i świeżych, orzeźwiających smaków. Przygotowane na kultowym grillu węglowym Kamado Joe – Joe Classic II sprawia, że danie zyskuje wyjątkowy, niepowtarzalny aromat. Grille typu kamado, takie jak Kamado Joe, wyróżniają się niezwykłą wszechstronnością i doskonałą kontrolą temperatury, dzięki czemu każde danie jest idealnie przygotowane. Kamado Joe – Joe Classic II to model wybrany już przez setki zadowolonych klientów. Sprzęt został wyposażony w innowacyjne funkcje, takie jak system Divide & Conquer czy solidna, ceramiczna konstrukcja. Te elementy pozwalają na precyzyjne i efektywne grillowanie.

Przepis na grillowaną pierś z kurczaka w cytrusach jest prosty i szybki do wykonania, dzięki czemu świetnie sprawdzi się podczas letnich spotkań przy grillu. Marynata z mieszanki świeżych ziół, przypraw oraz soku z cytryn nadaje mięsu wyjątkowej soczystości i aromatu. Grillowana pierś z kurczaka charakteryzuje się dużą delikatnością. Jej smak wzbogacony jest subtelną nutą dymu z węgla drzewnego Kamado Joe.

Składniki

  • 6 piersi z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Umieść każdą pierś z kurczaka w woreczku strunowym lub między arkuszami folii spożywczej.
  2. Następnie za pomocą tłuczka rozbij mięso na kawałki o grubości około 0,5 cm.
  3. W małej miseczce wymieszaj czosnek, rozmaryn, sól i pieprz.
  4. Delikatnie natrzyj przygotowaną mieszanką obie strony rozbitej piersi z kurczaka, a następnie wymieszaj w misce ze świeżym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  5. Wstaw do lodówki na 30 minut (lub do momentu, aż grill osiągnie odpowiednią temperaturę), jednak nie dłużej niż 4 godziny.
  6. Grill węglowy Kamado Joe rozgrzej do temperatury około 290 stopni Celsjusza i lekko natłuść ruszt grilla.
  7. Następnie połóż kurczaka na grillu stroną do góry.
  8. Pierś z kurczaka grilluj przez 1,5 minuty, a następnie odwróć i połóż w innym miejscu na ruszcie. Dzięki temu mięso z zewnątrz będzie lepiej przypieczone.
  9. Po minucie ponownie odwróć grillowaną pierś z kurczaka i piecz do momentu osiągnięcia temperatury wewnętrznej mięsa około 70 stopni Celsjusza (stopień wypieczenia mięsa w łatwy i wygodny sposób sprawdzisz za pomocą błyskawicznego termometru do pomiaru temperatury).
  10. Następnie zdejmij pierś z kurczaka z grilla, połóż na desce do krojenia i pozwól jej odpocząć – odstaw na 7 minut.
  11. Każdą pierś przekrój 3 razy w poprzek włókien po lekkim skosie.
  12. Opcjonalnie w trakcie pieczenia piersi, na ruszcie możesz położyć połówki cytrusów, którymi później udekorujesz grillowaną pierś z kurczaka.
  13. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kurczak z rożna w marynacie cytrusowej 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna w marynacie cytrusowej
Grillowana pierś z kaczki 30 min 2 osoby Grillowana pierś z kaczki
Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej z grillowanym pomidorem 90 min 2 osoby Pierś z kurczaka w marynacie cytrynowo-szałwiowej z grillowanym pomidorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *