Szarpana wieprzowina
Aromatyczna szarpana wieprzowina, czyli tak zwany pulled pork, to doskonały pomysł, kiedy ma odwiedzić Cię większa grupa znajomych. Przygotuj danie, które robi się praktycznie samo!
Szarpana wieprzowina to popularne danie kuchni amerykańskiej, szczególnie znane z regionu południowych Stanów Zjednoczonych. Jest to potrawa przygotowywana z wieprzowiny, zazwyczaj z łopatki wieprzowej (ang. pork shoulder), która jest wolno gotowana, pieczona lub duszona przez długi czas w niskiej temperaturze. Dzięki temu mięso staje się bardzo miękkie i soczyste, co pozwala na łatwe „rozdzieranie” go na włókna przy pomocy dwóch widelców, stąd nazwa „pulled” (z ang. ciągnięty, rozdzierany).
Mięso jest zazwyczaj marynowane wcześniej w mieszance przypraw (dry rub) lub w płynnej marynacie, co pozwala mu nadać dodatkowy smak. Szarpana wieprzowina jest wolno pieczona, duszona lub gotowana w wolnowarze (slow cooker) przez kilka godzin, aż stanie się bardzo miękka. Po ugotowaniu mięso jest rozdrabniane na włókna za pomocą widelców.
W naszym przepisie przygotujemy szarpaną wieprzowinę (pulled pork) w wędzarni automatycznej marki Borniak.
Pulled pork możesz podawać w bułce jako sycącą kanapkę. Przepis na domowe bułki znajdziesz tutaj.
Składniki
- 2,5 kg łopatki wieprzowej
- 5 bułek
- Przyprawy
- przyprawa Chilli Chipotle
- pieprz świeżo mielony
- 2,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 10 ml bourbonu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 ml octu jabłkowego
- Sos
- 180 ml octu jabłkowego
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1,5 sosu chilli Tabasco
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 0,75 łyżeczki musztardy w proszku
- 0,75 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 0,75 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej
Przygotowanie:
- Łopatkę wieprzową umieszczamy w misce. Posól i spryskaj olejem roślinnym.
- Mięso zasyp przyprawą Chilli Chipotle oraz suszony czosnek lub przyprawę z jego dodatkiem. Jeżeli nie mamy gotowej przyprawy, dodajemy jeszcze tymianek i oregano.
- Dolewamy niewielką ilość bourbonu.
- Wszystkie przyprawy wsmarowujemy w mięso.
- Mięso spryskujemy spryskiwaczem delikatnie octem jabłkowym.
- Łopatkę wieprzową zostawiamy zasypaną przyprawami na minimum 30 minut w temperaturze pokojowej.
- Wędzarnie podłączamy i zasypujemy wiórkami bukowymi i rozgrzewamy do 120 stopni.
- Łopatkę przekładamy na ruszt wędzarni.
- Aby mierzyć temperaturę łopatki, używamy termometru Meater. Jego końcówkę wbijamy w najgrubszą część mięsa.
- Łopatkę przenosimy do środka rozgrzanej wędzarni i zostawiamy ją na 2 godziny.
- Po 2 godzinach gasimy generator dymu i spryskujemy mięso octem jabłkowym.
- Na blacie przygotowujemy papier rzeźnicki. Kroimy go na dwa arkusze.
- Kiedy łopatka osiągnie wewnątrz temperaturę 70 stopni, wyjmujemy ją za pomocą rękawic grillowych i za pomocą szpatułki przekładamy na papier rzeźnicki.
- Łopatkę obficie spryskujemy octem jabłkowym.
- Zawijamy w papier, zostawiając małą dziurę w papierze na termometr Meater.
- Mięso przekładamy na tackę aluminiową i umieszczamy ponownie w wędzarni w temperaturze 105 stopni na około 3-5 godzin.
- Przechodzimy do przygotowania sosu: mieszamy w misce wszystkie składniki do momentu, aż sól i cukier się rozpuszczą.
- Łopatka wieprzowa jest gotowa, kiedy osiągnie w środku temperaturę 95 stopni.
- Mięso przekładamy do miski, wlewamy na nie przygotowany wcześniej sos.
Przepis wideo:
play
Szarpana wieprzowina – Pulled Pork