Wędzone udka z kurczaka
Marzysz o idealnie uwędzonych udkach z kurczaka, które zachwycają zarówno wyglądem, jak i smakiem? Sięgnij po ten sprawdzony przepis i poczuj magię wędzarni Borniak! Te złociste, wędzone udka z kurczaka skrywają w sobie soczyste, kruche mięso, które rozpływa się w ustach. Ich aromatyczny zapach, skomponowany z nut dymu i starannie dobranych przypraw, z pewnością pobudzi Twój apetyt i skusi każdego smakosza.
Przygotowanie udek z kurczaka jest bardzo proste. W tym przepisie niezbędne będzie podzielenie przygotowań na cztery etapy: przygotowanie solanki, marynowanie, parzenie oraz wędzenie. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina cierpliwości, osuszacz i wędzarnia Borniak, która nada im niepowtarzalny, dymny charakter. Postępuj krok po kroku, a w nagrodę otrzymasz prawdziwą ucztę dla podniebienia – złociste udka z kurczaka, które staną się hitem każdego spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.
Tak przygotowane udka, możesz serwować samodzielnie lub przygotować pyszną sałatkę z wędzonego kurczaka.
Sprawdź także: Jakie drewno do wędzenia wybrać?
Składniki
- 4 udka z kurczaka, średniej wielkości
- Solanka:
- 2 l wody
- 140 g soli
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- ½ łyżeczki suszonej cebuli
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ pieprzu kolorowego
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 ząbki czosnku
- Parzenie:
- liście laurowe
- pieprz
- opieczony na ogniu kawałek cebuli
- marchewka
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Rozpoczynamy od przygotowania solanki. Do garnka wlej 1,7 l wody, a następnie dodaj 140 gramów soli i wymieszaj.
- Przygotuj drugie naczynie i wlej do niego 300 ml zimnej wody, a następnie dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Dodaj przestudzony i przecedzony wywar do roztworu z solą.
- Przechodzimy do marynowania. Umieść w solance dokładnie umyte mięso i pozostaw w lodówce na 24 godziny.
- Po upływie doby wyjmij udka kurczaka z lodówki, przygotuj garnek i przejdź do parzenia mięsa.
- Wlej do garnka wodę i podgrzej do 80 stopni Celsjusza, a następnie dodaj przyprawy.
- Umieść udka z kurczaka w garnku i parz aż do momentu, gdy wewnętrzna temperatura mięsa wyniesie 72 stopnie Celsjusza.
- Wyparzone części kurczaka umieść na półce wędzarniczej i pozostaw do ociekania na 1 godzinę.
- Włącz osuszacz w wędzarni elektrycznej i ustaw temperaturę na 30 stopni Celsjusza, a następnie susz przez 1 godzinę.
- Po osuszeniu podnieś temperaturę w komorze wędzarniczej do 55 stopni Celsjusza i uruchom generator dymu. Wędź przez 3 godziny.
- Wędzone udka z kurczaka gotowe.