Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grillowany podpłomyk na zakwasie | Grill360
Grillowany podpłomyk na zakwasie
90 min >5 osób <60 zł

Grillowany podpłomyk na zakwasie

Grillowany podpłomyk na zakwasie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych! Ten przepis świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, na kolację lub na stół podczas barbecue. To danie jest zarówno pyszne w smaku, jak i łatwe do przygotowania. Wypróbuj ten przepis!

Podpłomyk – najstarsze pieczywo

Podpłomyk to jeden z najstarszych i najprostszych wypieków. Jego korzenie sięgają przede wszystkim Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Polski, gdzie był tradycyjnie pieczony przez pasterzy, chłopów oraz w wielu domach na wsi. Charakterystyczna dla podpłomyka jest jego prostota – pierwotnie składał się z wody i mąki, tworząc ciasto, które następnie rozpłaszczano do cienkiej formy i pieczono na gorących kamieniach, a w późniejszym czasie w piecach kaflowych. Współczesne wersje podpłomyka wzbogacane są o drożdże lub zakwas, co nadaje mu bardziej wyrafinowany smak oraz specyficzną teksturę. Obecnie podpłomyk stał się bardziej zróżnicowany w swoich formach. Można go spotkać zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Ponadto, często dodaje się do niego różnorodne przyprawy, zioła, a także warzywa.

Grillowany podpłomyk na zakwasie

Dziś przedstawiamy przepis na grillowany podpłomyk na zakwasie. To danie, inspirowane tradycyjnym, płaskim chlebem, zyskuje nowe oblicze dzięki dodatkowi świeżych składników oraz wyjątkowej metodzie przygotowania na grillu węglowym. W tej wersji, grillowane brzoskwinie wprowadzają słodką i soczystą nutę, idealnie komponując się z kremową burratą i intensywnym zielonym pesto. Natomiast świeża rukola dodaje pikantności, a pomidory soczystości, co sprawia, że każdy kęs staje się prawdziwą ucztą smaków. Z kolei opcjonalny dodatek gorącego miodu na koniec wprowadza do posiłku delikatną słodycz.

Przepis został opracowany przez ambasadorkę amerykańskiej marki Masterbuilt – Lauren z Bright Moment Co. Do przygotowania grillowanego podpłomyka na zakwasie użyto grill węglowy i wędzarnię Masterbuilt Gravity Series 800. Jeśli chcesz zaoszczędzić swój czas i sprawić, aby przyrządzenie podpłomyka było jeszcze prostsze, możesz wykorzystać gotowe ciasto kupione w sklepie.

Zobacz także: Gravity Series 560 grill i wędzarnia Masterbuilt [RECENZJA]

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zakwasu na chleb
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  
  •  Dodatki
  •  Burrata
  •  Rukola
  • 3/4 szklanki zielonego pesto
  •  Pomidory (cienko pokrojone w plastry)
  •  Brzoskwinie (pokrojone i pozbawione pestek)
  •  Sól i pieprz (do smaku)
  •  Gorący miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj ciepłą wodę, drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut.
  2. Po upływie czasu dodaj sól, czosnek w proszku, oliwę z oliwek i zakwas. Wszystkie składniki połącz ze sobą.
  3. Następnie dodaj mąkę oraz ponownie wymieszaj do uzyskania puszystego ciasta.
  4. Ciasto przełóż na czystą powierzchnię i ugniataj przez 1-2 minuty, aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
  5. Przygotowane ciasto przełóż do miski, przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około 45 minut do 1 godziny.
  6. Następnie rozwałkuj ciasto za pomocą wałka w owalny kształt o grubości około 0,5 cm.
  7. Cyfrowy grill węglowy i wędzarnię Masterbuilt rozgrzej do temperatury 260-290°C.
  8. Pokrojone i pozbawione pestek brzoskwinie polej delikatnie oliwą z oliwek i grilluj bezpośrednio na ruszcie 2-3 minuty z każdej strony.
  9. Po ugrillowaniu zdejmij owoce z rusztu.
  10. Następnie posmaruj ciasto oliwą z obu stron i umieść na grillu.
  11. Zamknij pokrywę grilla i smaż przez około 2 minuty, aż ciasto lekko się zwęgli od spodu.
  12. Obróć placek na drugą stronę i piecz jeszcze przez 2-3 minuty. Idealnie wypieczony podpłomyk powinien być napęczniały i mieć odbitą charakterystyczną kratkę rusztu.
  13. Ciepłe ciasto posmaruj ulubionym, zielonym pesto, a następnie ułóż rukolę, cienko pokrojone pomidory, burratę oraz grillowane brzoskwinie.
  14. Opcjonalnie możesz skropić podpłomyk gorącym miodem.
  15. Na koniec dopraw placek do smaku solą i pieprzem.
  16. Grillowany podpłomyk na zakwasie gotowy. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Podpłomyki z grilla ziemniaczano-porowe z gorgonzolą 2h 4 osoby Wideo Podpłomyki z grilla ziemniaczano-porowe z gorgonzolą
Wędzone żeberka BBQ z granatem 6h >5 osób Wędzone żeberka BBQ z granatem
Pizza włoska z grilla 2h >5 osób Wideo Pizza włoska z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *