Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Smażony ryż z trawą cytrynową | Grill360
Smażony ryż z trawą cytrynową
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Smażony ryż z trawą cytrynową

Azjatycki ryż z trawą cytrynową to danie pełne egzotycznych aromatów i smaków. Idealnie nadaje się dla wegetarian, a jego apetyczna kolorystyka sprawia, że nawet mięsożerca chętnie sięgnie po łyżkę tej wyjątkowej potrawy.

„Do kuchni azjatyckiej poleca się użyć ryżu ugotowanego wcześniej, który spędził już jedną noc w lodówce.” Łukasz Podleś

Smażony ryż z trawą cytrynową

Kuchnia azjatycka oferuje wiele smakowitych i ekscytujących potraw z grilla, które są pełne aromatycznych przypraw i intensywnych smaków. Jest niezwykle bogata i różnorodna, obejmująca różne style gotowania, smaki i tradycje kulinarno-kulturowe z całego kontynentu Azji. Kuchnia azjatycka wykorzystuje wiele aromatycznych przypraw i ziół, takich jak imbir, czosnek, kolendra, cynamon, kardamon czy liście limonki kaffir, które nadają potrawom charakterystyczny smak i aromat.

Dzisiejszy przepis na smażony ryż z trawą cytrynową to doskonały pomysł na smaczne i sycące danie dla Ciebie i Twoich najbliższych. Pamiętaj o tym, aby wybierać warzywa sezonowe – dzięki temu danie będzie miało zawsze wyjątkowy smak!

Przepis pochodzi z książki Webera Wegetariańskie przysmaki.

Danie grillowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna infrared. Do przygotowania azjatyckiego ryżu potrzebny będzie żeliwny wok. My użyliśmy woka z uchwytami żeliwnymi Switch Grid od marki Enders. 

 

Składniki

  • 750 g ugotowanego i przestudzonego ryżu (czyli około 250 g surowego ryżu)
  • 175 g fasolki szparagowej zielonej i żółtej
  • 4 jajka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 1 łyżka imbiru startego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
  • 1 łyżka oleju z chilli
  •  
  •  Dodatkowo:
  • 1/4 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki sambalu (nada dodatkową ostrość)

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj ryż – ugotuj 250 g ryżu w proporcji 2:1 z wodą. Możesz przygotować go wcześniej w kuchni lub na palniku bocznym grilla. Ryż przestudź.
  2. Umieść wok na ruszcie.
  3. W grillu gazowym odpal obydwa palniki pod wokiem, aby jeszcze zwiększyć temperaturę, możesz także włączyć trzeci palnik. Chcemy osiągnąc temperaturę od 250 do 290 stopni.
  4. Przygotuj wszystkie składniki: imbir zetrzyj na tarce. Z czerwonej papryki wykrój gniazdo nasienne, a następnie pokrój warzywo w kostkę. Czosnek zmiażdż albo posiekaj na drobne kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę lub pióra. Posiekaj białe części trawy cytrynowej.
  5. Na rozgrzany wok wlej olej arachidowy i olej z chilli. Wrzuć cebulę i intensywnie mieszaj. Do cebuli dolej 1/4 szklanki wody.
  6. Dodaj starty imbir, a następnie ugotowany ryż. Jeżeli chcesz, żeby danie było bardziej pikantne – dodaj odrobinę sambalu.
  7. Wrzuć paprykę w kostkach oraz trawę cytrynową. Dodaj sos sojowy.
  8. Dorzuć fasolkę szparagową.
  9. Całość grillujemy około 5-6 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
  10. Po tym czasie, kiedy wszystkie składniki delikatnie zbrązowieją, dodajemy ostatni składnik – rozbełtane jajka.
  11. Energicznie mieszamy przez kilkanaście sekund i zdejmujemy z rusztu.
  12. Smażony ryż z trawą cytrynową gotowy! 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu 4h 5 osób Wideo Golonka z grilla wędzona w azjatyckim stylu
Stek wołowy z grilla po azjatycku 15 min 1 osoba Wideo Stek wołowy z grilla po azjatycku
Łosoś po azjatycku – przepisy na dania z grilla Weber 60 min 3 osoby Łosoś po azjatycku – przepisy na dania z grilla Weber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *