Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grillowana papryka shishito | Grill360
Grillowana papryka shishito
30 min 4 osoby <60 zł

Grillowana papryka shishito

Lubisz smak papryki? Wypróbuj przepis z łagodną odmianą pochodzenia japońskiego! Grillowana papryka shishito doskonale sprawdzi się, jako przystawka do dania głównego, a jej wykonanie jest bardzo proste – wystarczy kilka minut opiekania bezpośrednio na żarze. Do tego aromatyczny sos na bazie majonezu i gotowe!

Papryka shishito to mało znana w Polsce odmiana pochodząca z Japonii, znacznie łagodniejsza niż popularne Jalapeno. W jej smaku wyczujemy nuty trawiaste i cytrusowe. Owoce papryki shishito mają około 6-7 cm, a w czasie dojrzewania zyskują czerwoną barwę. Zazwyczaj są jednak zbierane wcześniej, kiedy ich smukła i cienka skórka jest jeszcze zielona.

Doskonałym uzupełnieniem dla pieczonego warzywa będzie także sos przygotowany na bazie majonezu i musztardy, z dodatkiem octu winnego, świeżo mielonego pieprzu i ząbków czosnku. Ta oryginalna kompozycja smakowa sprawia, że wszystkie porcje poznikają szybko z talerzy.

Grillowane papryczki shishito przygotowujemy bezpośrednio na żarzących się węglach – wystarczy rozgrzać ceramiczny grill węglowy Kamado Joe do temperatury 230 stopni Celsjusza. Ta prosta w przygotowaniu przystawka będzie gotowa po kilku minutach! Pamiętaj o tym, aby stosować węgiel drzewny wysokiej jakości składający się wyłącznie z drzew liściastych – dzięki temu grillowane potrawy zyskają wyjątkowy aromat.

Składniki

  • 0,5 papryczek shishito
  •  Składniki na sos:
  • 1 szklanka majonezu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 2 łyżki świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina

Przygotowanie:

  1. Przygotuj miskę i dokładnie wymieszaj w niej wszystkie składniki sosu. Jeśli uznasz, że jest zbyt rzadki, możesz dodać jeszcze więcej majonezu.
  2. Usuń wszystkie kratki rusztu z Twojego grilla Kamado Joe i ustabilizuj temperaturę grilla na poziomie około 230 stopni Celsjusza.
  3. Rozrzuć popiół z górnej warstwy opału, aby stworzyć warstwę żarzących się węgli.
  4. Równomiernie rozłóż paprykę na bezpośrednio na rozżarzonych węglach. Upewnij się, że nie są one ułożone w stosy. Obróć je, gdy zaczną się zarumieniać. Bardzo ważne jest szybkie działanie.
  5. Zarumienione z obu stron papryki zdejmij z grilla i przełóż na talerz do podania.
  6. Polej grillowane papryki shishito przygotowanym wcześniej sosem majonezowo-musztardowym.
  7. Podawaj jako przystawkę do dania głównego. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem 2h >5 osób Wędzone papryczki Jalapeño nadziewane serem
Faszerowane papryki z grilla 4 osoby Faszerowane papryki z grilla
Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *