Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Przepis na wędzone chili w proszku | Grill360
Wędzone chili w proszku
8h 2 osoby <60 zł

Wędzone chili w proszku

Przygotuj samodzielnie wędzone chili w proszku i zyskaj pyszną przyprawę doskonałą do różnych dań. Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

Wędzona papryczka chili to składnik, który nadaje potrawom wyjątkowego smaku i ostrości. Możesz użyć jej podczas gotowania gulaszu, smażenia karkówki, pieczenia kurczaka i wykonania smakowitych dań z różnych składników. Tym razem przygotujemy ją samodzielnie w wędzarni marki Borniak. Wystarczy tylko kilka składników i troszkę wolnego czasu.

Do wędzenia użyjemy drewna bukowego, które doskonale komponuje się ze smakiem warzyw. Pamiętaj, aby pozostawić warzywa w wędzarni do momentu, aż będą całkowicie suche. Dzięki temu uzyskasz idealną konsystencję proszku. Ostrość chili zależy od temperatury – u nas było to 60°C. Jeżeli preferujesz ostrzejsze smaki, ustaw niższą temperaturę, ale pamiętaj, że czas wędzenia będzie dłuższy.

Sprawdź także: Marynaty – jakich ziół i przypraw powinniśmy używać?

Składniki

  • 2 papryczki chili
  • 1 długa papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 dymki
  • 1 ząbek czosnku
  •  Dodatkowo:
  •  tymianek i rozmaryn według uznania

Przygotowanie:

  1.   Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2.   Paprykę, cebulę, chili, czosnek kroimy na mniejsze części i wraz z pozostałymi składnikami układamy w brytfannie perforowanej Borniak.
  3. Uruchamiamy wędzarnię i ustawiamy temperaturę 60°C. Warzywa wędzimy w dymie bukowym jedynie przez 1 godzinę.
  4. Następnie pozostawiamy je do momentu całkowitego wyschnięcia – czas suszenia może wynosić nawet 8 godzin lub więcej.  
  5. Gotowe warzywa wyjmujemy z wędzarni, a następnie mielimy w młynku lub moździerzu do uzyskania konsystencji proszku. 
  6. Tak wykonaną przyprawę przechowujemy w szczelnym słoiku.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowana ryba w sosie paprykowym 45 min 3 osoby Grillowana ryba w sosie paprykowym
Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
Chili Con Carne – Pomysł na danie z grilla Weber 90 min 4 osoby Chili Con Carne – Pomysł na danie z grilla Weber

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *