Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Koktajl na rumie z wędzoną cytryną i syropem z czarnego bzu | Grill360
Koktajl na rumie z wędzoną cytryną i syropem z czarnego bzu
90 min 2 osoby <120 zł

Koktajl na rumie z wędzoną cytryną i syropem z czarnego bzu

Przedstawiamy przepis na koktajl na rumie z wędzoną cytryną i syropem z czarnego bzu. To prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie królują egzotyczne smaki, a wykonanie jest bardzo proste. Zapraszamy do wypróbowania!

W tym przepisie skupimy się na odpowiednim przygotowaniu cytryn, które poddamy wędzeniu w niezastąpionej wędzarni marki Borniak. Aromatyczny dym bukowy sprawi, że na nowo odkryjecie smak tych wyjątkowych cytrusów, które mogą być dodatkiem do wielu dań i napojów.

Proporcje składników zależą od indywidualnych upodobań. Dla jeszcze lepszego efektu warto zamoczyć brzegi kieliszka i udekorować je mieszanką przypraw oraz gałązką rozmarynu, tymianku lub mięty. Dzięki temu koktajl będzie nie tylko smaczny, ale również niezwykle apetyczny. Koktajl może być serwowany przez cały rok, jednak najlepsze efekty orzeźwienia oraz wyjątkowego połączenia smaków będą odczuwane latem. Smacznego!

Sprawdź także: Alkohole do potraw z grilla

Składniki

  •  Sok z jednej lub 1/2 wędzonej cytryny
  •  Rum (w zależności od nastroju)
  •  Syrop z czarnego bzu
  •  Kruszony lód
  •  Na brzeg kieliszka trochę mieszanki przypraw (cukier trzcinowy, kora cynamonu, mak niebieski, sezam, sól kamienna głęboka z naturalnej solanki, pomarańcza, kwiaty chabra)
  •  Gałązka rozmarynu, tymianku lub mięty (według uznania)

Przygotowanie:

  1. Cytryny myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy delikatnie do wewnętrznej skórki, zgodnie z instrukcją na zdjęciu.
  2. Uruchamiamy wędzarnię i rozgrzewamy do temperatury 100°C. W tym przepisie zasobnik będzie wypełniony zrębkami bukowymi.
  3. Cytryny wędzimy około 60 minut.
  4. Po tym czasie wyjmujemy je z wędzarni, pozostawiamy do ostygnięcia i odstawiamy do szczelnego słoika z dużą ilością soli oraz cukru (na jedną dużą cytrynę używamy 1-2 łyżek soli i 1-2 łyżeczek cukru) na co najmniej 14 dni. Jeżeli nie chcesz czekać – cytrynę możesz użyć również od razu po uwędzeniu i ostudzeniu.
  5. Z wymienionych składników przygotowujemy koktajl, a brzegi kieliszka zdobimy mieszanką przypraw oraz gałązką rozmarynu, tymianku lub mięty.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej 90 min 2 osoby Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej
Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki 45 min 2 osoby Wideo Poncz z grillowanych owoców na bazie cydru, soku z tłoczonych jabłek i żubrówki
Grillowana Pierś z Kurczaka z Cytryną i Oregano 30 min >5 osób Grillowana Pierś z Kurczaka z Cytryną i Oregano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *