Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Przyprawa z wędzonego pora – przepis | Grill360
Przyprawa z wędzonego pora
90 min 2 osoby <30 zł

Przyprawa z wędzonego pora

Zapraszamy do kulinarnego eksperymentu, w trakcie którego przygotujemy wyjątkową przyprawę z wędzonego pora, korzystając z nowoczesnej wędzarni marki Borniak. Dzięki temu przepisowi, odkryjecie, jak łatwo można wykonać własną, naturalną przyprawę, która doda niepowtarzalnego charakteru potrawom.

Przedstawiamy pomysł na przygotowanie własnej przyprawy, idealnie komponującej się z grillowanymi potrawami. Oczywiście, w tej kulinarnej wyprawie towarzyszyć nam będzie marka Borniak, znana z produkcji nowoczesnych wędzarni, których potencjał przetestujemy w ramach tego przepisu.

Wędzony por stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej soli, co sprawia, że warto przyjrzeć się bliżej tej propozycji i uwzględnić ją w codziennej diecie. Przygotowanie przyprawy nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, a jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny wolnego czasu. Zanim jednak przystąpimy do działania, nasz por zostanie poddany dwudniowej kąpieli w 10% solance. Warto uwzględnić ten czas w planowaniu kulinarnych działań. Zaczynajmy!

Sprawdź także: Jakie drewno do wędzenia wybrać?

Składniki

  •  Kilka porów (min. 4)
  •  10% solanka

Przygotowanie:

  1. Pory myjemy, usuwamy korzenie i kroimy wzdłuż.
  2. Następnie warzywa na 2 dni trafiają do 10% solanki.
  3. Po tym czasie, wyjmujemy pora, osuszamy i oddzielamy od siebie warstwy.
  4. Tak przygotowane płaty układamy w misach perforowanych i wkładamy do wędzarni.
  5. Wędzarnię napełniamy zrębkami bukowymi i rozgrzewamy do 150°C. Wędzimy około 1 godziny.
  6. Gdy liście staną się złocistobrązowe, można przystąpić do mielenia na pyłek.
  7. Do tego będzie potrzebny tradycyjny młynek do kawy lub tradycyjny moździerz.
  8. Przyprawa z wędzonego pora gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym 60 min 3 osoby Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i serkiem śmietankowym
Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem 90 min 5 osób Wideo Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *