Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Stek wołowy Top Blade z gremolatą | Grill360
Stek wołowy Top Blade z gremolatą
30 min 2 osoby

Stek wołowy Top Blade z gremolatą

Dziś przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy przepis na soczysty stek wołowy Top Blade z gremolatą. To niezwykle smaczne danie jest idealne dla miłośników wysokiej jakości mięsa, którzy pragną zaskoczyć swoich gości lub po prostu chcą cieszyć się wykwintnym smakiem w domowym zaciszu. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Stek Top Blade nazywany również Flat Iron Steak, to jeden z najbardziej wyróżniających się kawałków mięsa na rynku. Pochodzący z mięśnia łopatki wołowej, Top Blade jest zaskakująco soczysty i pełen smaku. Jego delikatna tekstura oraz równomierne rozłożenie tłuszczu, czynią go doskonałym wyborem dla miłośników perfekcyjnych steków.

Natomiast gremolata, która towarzyszy naszemu stekowi, jest prawdziwą perełką w świecie kulinarnych dodatków. To włoska mieszanka świeżej natki pietruszki, skórki cytrynowej i czosnku, która nadaje potrawom niezwykłego aromatu i charakterystycznego smaku. Gremolata doskonale komponuje się z grillowanym mięsem, tworząc harmonijną kompozycję.

Składniki

  • 1 stek wołowy Top Blade około 400 g
  • 2 łyżki gremolaty
  • 1 szczypta soli morskiej
  •  
  •   Składniki do przygotowania gremolaty:
  • 40 g natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków soli

Przygotowanie:

  1. Wykonanie dania rozpoczynamy od zrobienia gremolaty. Pietruszkę i czosnek drobno siekamy, ścieramy skórkę z cytryny i mieszamy z oliwą oraz płatkami soli w małej misce.
  2. Następnie włączamy grill gazowy Enders ( w tym przepisie został wykorzystany model Boston Black PRO 6 SIKR Turbo II) i uruchamiamy strefę Turbo Zone. Czekamy około 10 minut, aż grill się rozgrzeje.
  3. Mięso grillujemy przez maksymalnie 90 sekund z każdej strony.
  4. Następnie przekładamy naszego steka na ruszt do podgrzewania, a palniki zmniejszamy do około 120°C. Mięso będzie gotowe, gdy temperatura wewnątrz wyniesie około 55°C, w zależności od grubości mięsa, powinno to zająć tylko kilka minut.
  5. Gdy stek osiągnie pożądaną temperaturę, zdejmujemy go z grilla i pozostawiamy na 4-5 minut. Następnie kroimy na plastry o grubości około 5 mm, posypujemy solą morską i dekorujemy gremolatą.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z grilla gazowego 45 min 2 osoby Stek Tomahawk z grilla gazowego
Stek Rib Eye z grilla 30 min 2 osoby Wideo Stek Rib Eye z grilla
T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym 30 min 2 osoby Wideo T-Bone Stek z grillowanymi warzywami i sosem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *