Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
?Empanady z szarpaną wieprzowiną | Grill360
Empanady z szarpaną wieprzowiną
60 min 4 osoby <60 zł

Empanady z szarpaną wieprzowiną

Kiedy połączysz to aromatyczne nadzienie z chrupiącym ciastem, otrzymasz idealną równowagę smaków i tekstur. Empanady doskonale sprawdzą się jako propozycja na obiad lub kolację, a także będą świetną przekąską na imprezy i spotkania z przyjaciółmi. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Empanady (Empanadas) to popularne danie, które ma swoje korzenie w kuchni hiszpańskiej i latynoamerykańskiej. Te małe przekąski, wyglądem przypominające pierożki to wyśmienite połączenie ciasta nadziewanego różnymi składnikami, a także doskonała propozycja na spotkania z przyjaciółmi i rodziną.

Do przygotowania tego dania niezbędna jest szarpana wieprzowina. Możesz wykonać ją zgodnie z własnym przepisem lub skorzystać z naszej propozycji. Karkówkę przypraw wybranym przez siebie sosem BBQ i wędź w grillu lub wędzarni w temperaturze 120°C. W zależności od grilla i wielkości mięsa zajmuje to około 10-15 godzin. Wędź do momentu aż w najgrubszej części mięsa, termometr wskaże około 92-95°C, a mięso będzie bardzo miękkie. Tak przygotowaną wieprzowinę poszarp widelcem. Gotowe!

Składniki

  • 200 g szarpanej wieprzowiny
  • 100 g serka śmietankowego z papryką
  • 225 g mąki
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki i przechodzimy do wykonania ciasta.
  2. Sól rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody. Następnie dodajemy olej oraz mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta. Przed dalszą obróbką ciasto powinno odpocząć przez około 10 minut.
  3. Na oprószonym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 5 mm i wycinamy kółka o średnicy około 15 cm.
  4. Następnie szarpaną wieprzowinę umieszczamy w misce i mieszamy z serkiem śmietankowym.
  5. Tak przygotowanym farszem wypełniamy ciasto i sklejamy brzegi.
  6. Nadziewane empanady pokrywamy rozmieszanym jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
  7. Następnie przechodzimy do grillowania. Nasze empanady zostały przygotowane na grillu gazowym Enders Boston PRO 4 KR Turbo II w temperaturze 180-200°C ciepła pośredniego. W tym celu lewy i prawy palnik zostały ustawione na połowę mocy.
  8. Empanady z szarpaną wieprzowiną umieszczamy na blaszce do pieczenia i grillujemy z zamkniętą pokrywą przez około 25 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe.
  9. Po tym czasie zdejmujemy je z grilla, pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia i podajemy.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Schäufele – łopatka wieprzowa z rożna 4h 2 osoby Schäufele – łopatka wieprzowa z rożna
Wareniki – przepis na pierogi ukraińskie 60 min 4 osoby Wareniki – przepis na pierogi ukraińskie
Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym 15 min 4 osoby Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *