Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Chrupiący boczek z grilla | Grill360
Chrupiący boczek z grilla
30 min 2 osoby <30 zł

Chrupiący boczek z grilla

Przygotujcie się na niezapomniany smakowy festiwal! Dzisiaj podzielimy się z Wami przepisem na pyszny boczek wieprzowy, który zachwyci Was wyjątkową chrupkością i soczystym wnętrzem. Delikatnie przyprawiony ulubionymi mieszankami BBQ i przygotowany na grillu elektrycznym Enders eFlow PRO 2 Turbo! Ten boczek stworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Gotowi do działania? To czas na przygotowania!

Podzielimy się z Wami przepisem na niezwykle soczysty i chrupiący boczek wieprzowy. To idealna propozycja dla miłośników aromatycznego mięsa, które rozpływa się w ustach, a jednocześnie ma chrupiącą skórkę. Przygotowanie tego dania jest proste, a rezultat naprawdę zachwycający. W pierwszym etapie boczek leżakuje na pierzynce z soli morskiej, a następnie zostaje przyprawiony ulubionymi przyprawami BBQ. Kolejnym krokiem będzie poddanie go procesowi grillowania, do czego wykorzystamy model Enders eFlow PRO 2 Turbo – grill ten zapewnia idealne warunki do uzyskania perfekcyjnej, chrupiącej skórki dzięki strefie Turbo Zone. Gotowy boczek wieprzowy jest soczysty w środku, a skórka złocista i chrupiąca. Przygotujcie się na wyjątkową ucztę dla podniebienia. Zaczynamy!

Sprawdź także: Gdzie kupić niemieckie grille Enders? 

Składniki

  • 1 kg boczku wieprzowego
  • 250 g soli morskiej gruboziarnistej
  •  Mieszanka przypraw: sól morska, cukier trzcinowy, papryka słodka, płatki chili, pieprz czarny, kolendra, mąka musztardowa, kminek, cebulka, czosnek, oregano, tymianek.

Przygotowanie:

  1. Do miski ze stali nierdzewnej wsypujemy sól morską – tak, aby na dnie powstała gruba warstwa. Kładziemy na niej kawałek boczku. Całość pozostawiamy na noc w lodówce.
  2. Następnego dnia boczek wieprzowy wyjmujemy z soli i dokładnie oczyszczamy z jej nadmiaru. Tak przygotowany kawałek mięsa oprószamy z jednej strony mieszanką przypraw.
  3. Uruchamiamy grill – w prezentowanym przepisie wykorzystamy możliwości modelu elektrycznego Enders eFlow PRO 2 Turbo. Włączamy prawy palnik na maksymalną moc (bez użycia strefy Turbo).
  4. Następnie kładziemy boczek wieprzowy na rozgrzanym ruszcie grilla w strefie pośredniej i grillujemy, aż osiągnie wewnętrzną temperaturę około 60 stopni Celsjusza, pamiętając o odwracaniu go na drugą stronę.    Wtedy włączamy strefę Turbo i kontynuujemy grillowanie.
  5. Mięso będzie gotowe, gdy temperatura w najgrubszej części wyniesie około 70 stopni Celsjusza, a skórka boczku przypieczona i chrupiąca.
  6. Tak ugrillowany boczek zdejmujemy z grilla i kroimy na kawałki.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Żeberka z grilla 4h 4 osoby Wideo Żeberka z grilla
Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle 30 min 3 osoby Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
Rolowany boczek z rożna ze śliwką 2h 4 osoby Wideo Rolowany boczek z rożna ze śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *