Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Stek z sosem sojowo-balsamicznym (flank steak) | Grill360
Stek w marynacie miodowej z sosem sojowo-balsamicznym (flank steak)
90 min 2 osoby <60 zł

Stek w marynacie miodowej z sosem sojowo-balsamicznym (flank steak)

Stek flank z łaty wołowej to jedno z najpopularniejszych dań mięsnych na całym świecie. Mięso to jest bardzo smaczne i aromatyczne, a gdy wykona się je odpowiednio, może stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia. W tym przepisie pokażemy Wam, jak przygotować soczysty i aromatyczny flank steak, który będzie doskonałym pomysłem na specjalną okazję lub romantyczną kolację. Gotowi na grillowe wyzwanie? Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Kluczowym składnikiem naszego przepisu jest flank steak, czyli polędwica z łaty wołowej, która jest popularnym i smacznym rodzajem mięsa. Flank steak ma charakterystyczne włókna, co nadaje mu niepowtarzalną konsystencję i smak. To mięso idealne do grillowania, smażenia lub pieczenia w całości, a także do krojenia na cienkie plastry i dodawania do sałatek lub dań jednogarnkowych. W naszym przepisie przygotujemy również samodzielnie pyszny sos sojowo-balsamiczny, który będzie uzupełnieniem smaku mięsa i marynaty.

Stek został wykonany na grillu elektrycznym Enders eFlow PRO 2 Turbo, którego strefa Turbo Zone pozwala na uzyskanie wyśmienitego smaku mięsa oraz osiągnięcie bardzo wysokich temperatur w zaledwie kilka chwil. Zaczynajmy!

Składniki

  • 750 g  flank steak (łaty wołowej)
  •  
  •  Marynata:
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 100 g miodu
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  •  
  •  Sos sojowo-balsamiczny:
  • 125 ml sosu sojowego
  • 125 ml octu balsamicznego
  • 50 g brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wszystkie składniki.
  2. Wykonanie dania rozpoczynamy od przygotowania sosu sojowo-balsamicznego.
  3. Wodę mieszamy ze skrobią kukurydzianą do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki – w małym rondelku doprowadzamy całość do wrzenia i redukujemy płomień o około połowę.
  4. Przechodzimy do wykonania marynaty. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, wkładamy do naczynia i nacieramy marynatą. Następnie całość zalewamy sosem sojowo-balsamicznym.
  5. Mięso zostawiamy w marynacie w temperaturze pokojowej na około 60 minut.
  6. W międzyczasie rozgrzewamy strefę Turbo grilla Enders eFlow PRO 2 Turbo.
  7. Gdy grill odpowiednio się rozgrzeje, mięso wyjmujemy z marynaty i umieszczamy na krótko na metalowej podstawce do odsączenia.
  8. Stek z flanki grillujemy ze wszystkich stron przez około 4-5 minut. Następnie umieszczamy w obszarze pośrednim. Odpowiednia temperatura mięsa w środku to około 54-56 stopni.
  9. Gotowy stek zdejmujemy z rusztu, pozostawiamy chwilę i kroimy w plastry.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Rib Eye z grilla 30 min 2 osoby Wideo Stek Rib Eye z grilla
Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho 30 min 2 osoby Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho
Stek z truflami 15 min 1 osoba Stek z truflami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *