Kurczak z rożna z sosem ananasowo-kokosowym
Szukasz ciekawego przepisu na domowy obiad lub masz ochotę na inspirujące danie z różnymi kompozycjami smakowymi? Zapraszamy do wypróbowania naszego nowego przepisu. Przygotuj kurczaka z rożna z sosem ananasowo-kokosowym już dziś!
Wyjątkowy przepis z wyjątkowymi składnikami. Tak można powiedzieć o kurczaku z rożna z sosem ananasowo-kokosowym. To świetne danie, które możesz przygotować, wykorzystując rożen. Kluczowym elementem tego przepisu nie jest mięso, lecz sos. To on pozwala uzyskać wyjątkowy smak oraz ciekawe połączenie składników.
Danie zostało przygotowane na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo. Palnik rożna infrared doskonale sprawdził się w trakcie pieczenia kurczaka, natomiast sos został wykonany na palniku bocznym. Zapraszamy do wypróbowania naszego nowego przepisu!
Sprawdź także: Niemieckie grille Enders – poznaj ich technologię
Składniki
- 1 kurczak
- ulubiona przyprawa BBQ
- Składniki na sos:
- 120 ml mleka kokosowego
- 80 g ananasa w kawałkach
- 1 chili (można więcej)
- 1 cebula dymka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kurczak z rożna:
- Około 1 godziny przed grillowaniem, kurczaka nacieramy wybraną przez siebie przyprawą BBQ.
- Następnie tak przygotowane mięso nadziewamy na rożen i zabezpieczamy klamrami .
- Grill ustawiamy na około 180 stopni za pomocą palnika rożna ( ok. ¾ mocy).
- Kurczaka grillujemy przez około 1 godzinę do osiągnięcia temperatury 75 stopni (mierzonej w piersi) .
Sos:
- Przygotowujemy wszystkie składniki potrzebne do wykonania sosu.
- Uruchamiamy boczny palnik na pełną moc .
- Garnek z olejem rzepakowym stawiamy na bocznym palniku.
- Chili i dymkę kroimy w plasterki i podsmażamy w garnku.
- Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej smażymy.
- Zmniejszamy boczny palnik na niski i deglasujemy mlekiem kokosowym.
- Gdy sos zacznie się gotować, dodajemy ananasa i gotujemy mieszając od czasu do czasu.
- Na koniec dodajemy szczypiorek i podajemy.
- Danie można serwować także z ryżem.
Smacznego!