Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Żeberka z grilla | Grill360
Żeberka z grilla
4h 4 osoby <120 zł Wideo

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla w aromatycznych przyprawach, wędzone dymem z drewna jabłkowego, zapewnią niezwykłą uczta dla kubków smakowych! To wymagające mięso, które potrzebuje kilku godzin opiekania metodą pośrednią. Sprawdź nasz przepis!

Czy wiedziałeś o tym, że funkcjonalny grill gazowy świetnie sprawdzi się nie tylko do opiekania mięs metodą bezpośrednią, ale także do wędzenia? Najbardziej uznani producenci posiadają w swojej ofercie skrzynki do wędzenia – wystarczy umieścić w nich specjalne drewienka, które wskutek wydzielanego ciepła zapewnią grillowanym daniom niezwykły aromat! Wykorzystaliśmy tę funkcję, przygotowując żeberka z grilla gazowego Napoleon Prestige 500.

Żeberka z grilla wymagają opiekania metodą pośrednią w niskiej temperaturze (110-160 stopni Celsjusza) przez około 3,5 godziny. Możesz ułożyć je na górnym ruszcie grilla lub skorzystać ze specjalnego stojaka na żeberka. Wystarczy przekręcić dwa zewnętrzne pokrętła na pozycję minimum, a mięso ułożyć na środku, żeby nie miało bezpośredniego kontaktu ze źródłem ognia. Na ostatnie półgodziny owiń mięso w papier rzeźnicki, by zapobiec jego nadmiernemu wysychaniu i zmniejsz temperaturę grillowania jeszcze bardziej, pozostawiając zapalony tylko jeden palnik.

Zobacz też: Grillowanie żeberek – 5 praktycznych porad

Składniki

  • 5 kg Żeberek
  • 2 łyżki kolendry
  • 1 łyżka chili
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  •  
  •  Dodatkowo:
  •  Zrębki jabłoni do wędzenia
  •  Stojak na żeberka
  •  Papier rzeźnicki

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania mięsa. Przetnij nożem duże części na pół, a następnie oczyść z osocza korzystając z ręczników papierowych. Jeśli żeberka od strony kości mają błonę – usuń ją.
  2. Gdy mięso jest już osuszone, nasmaruj je olejem. Następnie wymieszaj w misce wszystkie przyprawy i posyp nimi żeberka według własnego uznania. Na koniec nasmaruj doprawione mięso kolejną porcją oleju, by lepiej łapało aromat.
  3. Podczas gdy żeberka marynują się w przyprawach, przejdź do przygotowania drewienek do wędzenia. Wsyp je do pojemnika, a następnie zalej wodą i pozostaw przynajmniej na kilka minut. Następnie przesyp je do skrzynki do wędzenia i umieść pod rusztem grilla. My wykorzystaliśmy drewienka jabłoni.
  4. Połóż żeberka na na górnym ruszcie grilla lub umieść je w specjalnym stojaku na żeberka, postawionym na głównym ruszcie. Ustaw zewnętrzne pokrętła grilla na minimum, tak by temperatura osiągnęła 160 stopni Celsjusza. Pozostaw pod zamknięta pokrywą na około 3 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij żeberka z grilla i owiń je papierem rzeźnickim. Umieść ponownie na ruszcie, by opiekały się jeszcze przez 30 minut. Wyłącz jeden z uruchomionych palników, by zmniejszyć temperaturę – pozostaw tylko jedno pokrętło ustawione na pozycji minimum.
  6. Po upływie tego czasu możesz wyjąć żeberka z grilla – danie jest gotowe do spożycia. Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho 30 min 2 osoby Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho
Żeberka w miodzie i whisky z grilla 90 min 2 osoby Wideo Żeberka w miodzie i whisky z grilla
Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli 6h 2 osoby Wideo Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *