Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho - Grill360
Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho
30 min 2 osoby < 300 zł

Stek wieprzowy Tomahawk sezonowany na sucho

Pyszna wieprzowina Tomahawk w otoczeniu batatów, boczku, kukurydzy i parmezanu to doskonała propozycja na wykwintny obiad. Jak grillowanie to tylko z porządnym kawałkiem mięsa. Dobrej jakości składniki to gwarancja pysznego smaku. Dlatego tak ważne jest, by mięso pochodziło z pewnego źródła.

Grillowanie to nie tylko pojedyncze dania serwowane na grillu. Posiadając patelnię żeliwną, możesz przygotować pyszny obiad składający się z kilku składników. W uzyskaniu doskonałego smaku pomoże Ci również strefa Turbo oraz ruszt do podgrzewania grilla Enders Monroe PRO 3 SIK Turbo. Przygotuj wspaniałą ucztę i wypróbuj nasz nowy przepis.

Bohaterem prezentowanego dania jest stek Tomahawk, który uzyskiwany jest w wyniku specjalnego cięcia schabu wieprzowego z kością. Wyróżnia się doskonałym smakiem oraz apetycznym wyglądem. Marmurkowatość mięsa sprawia, że stek jest bardzo soczysty i można podawać go z różnymi dodatkami.

Składniki

  • 600 g steku wieprzowego Tomahawk
  • 400 g batatów
  • 100 g boczku
  • 100 g kukurydzy
  • 50 g parmezanu (można więcej)
  •  Sól
  •  Pieprz kolorowy
  •  Mieszanka przypraw (sól morska w płatkach, czarnuszka, koper włoski, kolendra, szpinak, wędzone jalapeño, pieprz Tellicherry, zielony pieprz)
  •  Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Bataty kroimy na kawałki o grubości około 2 cm. Polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy mieszanką przypraw.
  2. Następnie układamy wszystko razem na patelni i grillujemy w obszarze pośrednim grilla w ok. 200 stopniach przez 45 minut.
  3. Stek Tomahawk doprawiamy solą i pieprzem z obu stron i grillujemy w strefie Turbo przez około 3 minuty z każdej strony .
  4. Następnie stek umieszczamy na ruszcie do podgrzewania .
  5. W tym czasie kroimy boczek na kawałki i dodajemy na patelnię razem z kukurydzą.
  6. Wszystko obficie posypujemy parmezanem.
  7. Gdy stek osiągnie temperaturę około 58 do 60 stopni, zdejmujemy go z grilla.
  8. Po krótkim odpoczynku, Tomahawk wieprzowy kroimy w plastry i podajemy z batatami i boczkiem .

Uwaga, jeśli parmezan nie stopił się na patelni, możesz zwiększyć temperaturę grilla.

Smacznego!

 

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z truflami 15 min 1 osoba Stek z truflami
Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym 15 min 4 osoby Medaliony wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym
Gyros z grilla 4h 4 osoby Gyros z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *