Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Grillowane pomidorki z jogurtem | Grill360
Grillowane pomidorki z jogurtem
30 min 2 osoby < 300 zł

Grillowane pomidorki z jogurtem

Stworzony na podstawie klasyka Otto Lenghi wyjątkowy dodatek do grillowanych dań, który równie wyśmienicie smakuje serwowany samodzielnie. Czerwone, gorące pomidorki połączone z zimnym odpowiednio doprawionym jogurtem to idealna kompozycja smaków, która sprawdzi się zarówno zimą, jak i latem.

Jeżeli nie wiesz, jak urozmaicić smak grillowanego steka lub szukasz kulinarnej inspiracji, mamy dla Ciebie propozycję! Wyjątkowe połączenie grillowanych pomidorków koktajlowych i jogurtu wzbogacone aromatem przypraw to przepis, który koniecznie musisz wypróbować. Fantastyczny wygląd i obłędna kompozycja składników sprawią, że na stałe zagości on w Twoim grillowym menu. Pomidorki są bardzo proste w przygotowaniu i równie wyśmienicie smakują podane z chrupiącą bagietką. Przepis doskonały dla wegetarian, a także miłośników dań mięsnych – świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych steków, kiełbasek, czy potraw z rożna. Sprawdź sam!

Prezentowane danie zostało przygotowane na grillu gazowym Enders Monroe Pro 3 oraz patelni żeliwnej. Palnik boczny, w który wyposażony jest ten model, doskonale sprawdził się w trakcie przygotowywania dania! Jeśli Twoje urządzenie nie jest wyposażone w palnik boczny, możesz użyć patelni żeliwnej z serii wymiennych środków Switch Grid.

 

Składniki

  •  Do przygotowania pomidorków:
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku (cienko pokrojone)
  • 1 cytryna (skórka)
  • 1 łyżka mieszanki przypraw (sól, czarnuszka, koper włoski, kolendra, wędzone jalapeño, czarny pieprz, zielony pieprz)
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  •  
  •  Do przygotowania jogurtu:
  • 400 g  jogurtu (o wysokiej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka przyprawy Ankerkraut Steak (możesz zastąpić przyprawy do grilla

Przygotowanie:

  1. Pomidorki przełóż do miski.
  2. Dodaj wszystkie przyprawy oraz składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie rozgrzej grill do około 200 stopni C.
  4. Jak tylko temperatura zostanie osiągnięta, przełóż pomidorki na patelnię i umieść ją na środku palnika bocznego lub na ruszcie z systemem Switch Grid.
  5. W tym czasie wymieszaj składniki potrzebne do przygotowania jogurtu i tak przygotowaną mieszankę schłódź w lodówce lub zamrażarce.
  6. Gdy pomidory będą miały lekko brązowy kolor,  wyłącz grill i zdejmij patelnię z palnika/rusztu.
  7. Zimny jogurt rozsmaruj na talerzu, a na wierzchu ułóż gorące pomidory.
  8. Podawaj ze świeżą bagietką do zanurzenia lub serwuj jako dodatek do steku bądź innych dań.

Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek wołowy z grilla gazowego 15 min 2 osoby Stek wołowy z grilla gazowego
Sznycel z grilla 30 min 2 osoby Sznycel z grilla
Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *