Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Stek wołowy z grilla gazowego | Grill360
Stek wołowy z grilla gazowego
15 min 2 osoby < 300 zł

Stek wołowy z grilla gazowego

Doskonale wysmażony, soczysty stek wołowy z grilla – czy może być coś lepszego? Jako dodatek do ulubionego steku możemy zaserwować pieczone w piekarniku lub na grillu łódeczki ziemniaczane. Użycie odpowiednich przypraw, może wydobyć niesamowity smak z bulw ziemniaczanych. Przyprawę wystarczy zmieszać z odrobiną oliwy z oliwek, świeżego rozmarynu i pieprzu. Sprawdź!

W proponowanym przepisie przygotowaliśmy steki Txogitxu – nie są to steki z konkretnej rasy, ale ze starych krów mlecznych. Niektóre z nich są znacznie starsze niż 10 lat, kilkakrotnie się cieliły, a ich mięso znane jest z zawartości żółtego tłuszczu. Nie bez powodu to mięso jest szczególnie popularne, a steki należą obecnie do najlepszych, jakie można dostać. Polecamy klasyczny Txogitxu Txuletón – ładny kotlet, który może zawierać zarówno kawałki rostbefu, jak i Rib Eye. Jest to idealny kawałek mięsa do Strefy Turbo, która występuje w grillach gazowych Enders.

Podczas przygotowania steków przyda się termometr do sprawdzenia temperatury – gotowe mięso powinno mieć od 52 do 54 stopni. Podczas grillowania bardzo przyda się także strefa Turbo Zone, w którą wyposażone są modele Enders.

 

 

Składniki

  • 2 steki wołowe 200-gramowe
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  •  świeży rozmaryn
  •  oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1.  Mięso wołowe wyjmujemy z lodówki i odkładamy na blat tak, aby uzyskało temperaturę pokojową.
  2. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, podgotowujemy do miękkości na bocznym palniku. Wyjmujemy z wody,  skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie na ziemniaki układamy świeży rozmaryn razem z czarnym pieprzem i dowolną mieszanką przypraw i wszystko razem mieszamy.
  3.  Włączamy i podgrzewamy strefę Enders Turbo Zone.
  4. Rozgrzewamy ruszt. Ziemniaki umieszczamy w strefie pośredniej i grillujemy przez około 30 minut. 7 minut przed końcem grillowania przygotowujemy mięso.
  5. Stek doprawiany z obu stron solą.
  6.  Grillujemy stek w strefie Turbo przez ok. 2 minuty z obu stron, aż  nabierze przyjemnego aromatu i koloru.
  7.  Stek następnie umieszczamy w pośredniej strefie grilla, a strefę Turbo ustawiamy na połowę płomienia.
  8. Gdy tylko ziemniaki nabiorą ładnego złocistożółtego koloru, a stek osiągnie pożądaną temperaturę (zalecenie 52 do 54 stopni), stek zdejmujemy z rusztu, pozwalamy mu odpocząć i kroimy w plastry.
  9. Stek z grilla gazowego Enders gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z grilla z sosem pieprzowym 15 min 2 osoby Wideo Stek z grilla z sosem pieprzowym
Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim 30 min 4 osoby Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim
Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *