Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Tuńczyk z grilla: japońska przekąska z grilla | Grill360
Tuńczyk z grilla: japońska przekąska z grilla
15 min 2 osoby <120 zł

Tuńczyk z grilla: japońska przekąska z grilla

Tuńczyk tataki to proste japońskie danie, które łączy delikatnie podsmażonego tuńczyka z aromatycznym sosem cytrusowo-sojowym i nutką imbiru. Jest łatwy do wykonania i stanowi świetną przystawkę lub składnik lekkiego posiłku w stylu bento box. Prezentujemy tuńczyka tataki w grillowanej wersji!

Idealna przekąska z grilla dla wszystkich miłośników ryb i owoców morza. Doskonała alternatywa dla tuńczyka z puszki. W tym przepisie stek z tuńczyka jest najpierw obtaczany sezamem, a następnie krótko smażony. Absolutna rewelacja! Po przygotowaniu tuńczyk będzie nadal surowy w środku, więc zdecydowanie powinniśmy kupić tuńczyka jakości sushi w sprawdzonym sklepie rybnym.

Nazwa tuńczyka tataki może w rzeczywistości odnosić się do dwóch różnych japońskich potraw. Jednym z nich jest to szybko smażony tuńczyk pokrojony w plastry i podany z sosem cytrusowo-sojowym. Drugi jest bardziej podobny do tatara o smaku japońskim, w którym tuńczyka kroi się w drobną kostkę i miesza z imbirem i innymi dodatkami.

Tuńczyk tataki jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym wygląda niezwykle elegancko. Do przygotowania grillowanego tuńczyka przyda się płyta żeliwna na grilla. Tuńczyka z grilla przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders Monroe PRO 4 SIK Turbo z palnikiem rożna.

Składniki

  • 300 g steku z tuńczyka jakości sushi
  • 1 łyżka sezamu
  •  Marynowany imbir
  •  Wasabi
  •  Sos sojowy

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka posyp sezamem z obu stron i lekko dociśnij. W międzyczasie umieść płytę żeliwną nad strefą Turbo grilla Enders i podgrzej.
  2. Po fazie podgrzewania, stek z tuńczyka obsmażany z obu stron przez ok. 1 minutę w temperaturze 160-180 stopni. Sezam powinien być lekko podpieczony, a stek tylko lekko podsmażony. Tuńczyk jest nadal surowy w środku.
  3. Następnie pokrój tuńczyka w plastry i podawaj razem z marynowanym imbirem, wasabi i sosem sojowym.
  4. Tuńczyk tataki gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Halibut i pstrąg łososiowy z grilla 45 min 1 osoba Wideo Halibut i pstrąg łososiowy z grilla
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *