Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Risotto dyniowe z grilla | Grill360
Risotto dyniowe z grilla
45 min 2 osoby <60 zł

Risotto dyniowe z grilla

Risotto dyniowe z grilla to doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Dodatek przyprawy Pumpkin Spice sprawia, że danie staje się wyjątkowo aromatyczne, a odrobina masła i parmezanu nadaje mu przyjemną, kremową strukturę.

Dynia Hokkaido idealnie nadaje się do pieczenia na grillu ze skórką, która nadaje przyjemną, pomarańczową barwę i jeszcze bardziej podkreśla smak dania. Miąższ dyni ma głęboki, pomarańczowy odcień i dzięki niemu risotto zyskuje piękny kolor. Dodatek białego wina oraz bulionu warzywnego sprawia, że potrawa jest niezwykle aromatyczna. Kremowy ryż kontrastuje z chrupiącą teksturą grillowanego boczku. Risotto dyniowe doskonale sprawdzi się jako obiad lub kolacja.

Risotto dyniowe najlepiej przygotować na grillu gazowym z palnikiem bocznym. Możesz posłużyć się palnikiem lub użyć płyty żeliwnej, żeby przygotować ryż. W naszym przepisie całość przygotowaliśmy na palniku bocznym w grillu gazowym Enders Monroe Black PRO 3 K Turbo.

Składniki

  • 650 g dyni Hokkaido
  • 3 szalotki
  • 100 g boczku
  • 450 g ryżu do risotto
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1,25 l bulionu warzywnego
  • 0,5 l bulionu z kurczaka
  • 150 g parmezanu
  • 60 g masła
  • 1,5 łyżeczki przyprawy dyniowej Pumpkin Spice (możesz zastąpić przyprawą do piernika)
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na risotto dyniowe z grilla.
  2. Ponieważ używamy dyni Hokkaido do naszego dyniowego risotto, możemy jeść je ze skórą. Możesz też obrać dynię. My obraliśmy dynię w ¾ i nie usuwaliśmy skórki z reszty warzywa. Pamiętaj, że skórka dyni jest bardzo aromatyczna i nadaje potrawie piękny kolor.
  3. Dynię pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
  4. Obieramy szalotki, kroimy na pół, a następnie w drobną kostkę.
  5. Obieramy czosnek i drobno siekamy ostrym nożem.
  6. Na tarce ścieramy parmezan.
  7. Na palniku bocznym podgrzej oliwę z oliwek.
  8. Dodaj kostki dyni i smaż na średnim ogniu przez około 5-7 minut, mieszając. Następnie połowę kostek dyni (najlepiej ze skórką) wyjmij i odłóż do małej miski – będziemy ich używać w późniejszym etapie.
  9. Wlej do garnka około 200 ml wywaru warzywnego i gotuj dynię przez około 10 minut pod przykryciem do miękkości. Następnie zblenduj dynię na puree ręcznym blenderem i dopraw odrobiną soli i pieprzu oraz dosyp pół łyżeczki przyprawy dyniowej. Odłóż puree do miski.
  10. Teraz kontynuujemy przepis z pozostałym bulionem warzywnym i wywarem z kurczaka. W tym celu bulion warzywno-drobiowy przelej do rondelka.
  11. Zgrilluj bekon, aż będzie chrupiący, ustawiając temperaturę grilla na 180 stopni. Umieść mięso na papierze kuchennym do odsączenia.
  12. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotki i czosnek na odrobinie oliwy na kuchence bocznej.
  13. Następnie od razu dodaj ryż i również smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się lekko przezroczysty.
  14. Dolej białe wino i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż ryż całkowicie wchłonie płyn.
  15. Do garnka stopniowo dodawaj chochlę gorącego bulionu, aż ryż zostanie całkowicie przykryty. Powtarzaj proces, aż zużyjesz cały bulion, a ryż całkowicie wchłonie płyn. Od czasu do czasu wszystko dobrze wymieszaj. Całość zajmuje około 20 minut.
  16. Następnie ryż wymieszaj z puree z dyni, pozostałymi kawałki dyni i 1 łyżeczką przyprawy dyniowej.
  17. Dodaj masło i parmezan, podgrzewaj wszystko przez 2-3 minuty.
  18. Na koniec risotto z dynią dopraw solą i pieprzem.
  19. Chrupiący bekon pokrusz na risotto, ozdób pestkami dyni.
  20. Risotto dyniowe z grilla gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Dynia z grilla 2h 2 osoby Dynia z grilla
Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem 90 min >5 osób Grillowane risotto z dynią, boczniakami i kozim serem
Grillowana dynia – jak ją wykorzystać? Grillowana dynia – jak ją wykorzystać?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *