Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Burger jagnięcy z grilla | Grill360
Burger jagnięcy
45 min 3 osoby <60 zł

Burger jagnięcy

Dzisiejsze danie to spotkanie kuchni hinduskiej z naszą polską mizerią. Jogurt, ogórki i trochę przypraw ze wschodu – to będzie fantastyczny dodatek do grillowanej jagnięciny.

„Klasyczny burger to kotlet wołowy. Oczywiście od klasyki warto czasem odejść, więc dziś zaproponuję Wam burger z jagnięciny - należy się z tym mięsem obchodzić trochę inaczej niż wołowiną. Ja lubię grillować te burgery w trochę niższej temperaturze - 200-220 stopni. Nie ma sensu za bardzo wysuszać tego mięsa. ” Kacper Salzman

Jeśli szukasz alternatywy dla klasycznego burgera, przetestuj burger jagnięcy – będzie wyjątkowo soczysty i intensywny w smaku.

Mięso jagnięce jest lekkostrawne i bogate w cenne składniki – dostarcza organizmowi wartościowego białka, witamin z grupy B oraz składników mineralnych.  Jagnięcina jest uznawana za jedno z najzdrowszych mięs – witaminy B zapobiegają chorobom układu krążenia i usprawniają metabolizm węglowodanów, a kwas linolowy wspiera przemianę materii i reguluje metabolizm glukozy. Ponadto, uznaje się, że dzięki obecności kwasu orotowego, jagnięcina może mieć właściwości potencjalnie antynowotworowe.

Sprawdź także: Burger – z czego przygotować? Alternatywy dla klasycznej wołowiny

Burger jagnięcy możesz przygotować na każdym grillu – w naszym przepisie wykorzystano grill elektryczny Weber Pulse. Wystarczy grillować przez około 10 minut w temperaturze 180-200 stopni, aby danie było gotowe!

Sprawdź także inne nasze przepisy na burgery z grilla!

Składniki

  •  Składniki do burgerów jagnięcych (4 porcje)
  • 650 g mielonej jagnięciny
  • 4 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 papryka jalapeno drobno pokrojona
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 kciuk startego imbiru
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  •  kilka listków mięty
  •  sól
  •  pieprz
  •  oliwa
  •  Składniki na mizerię
  • 1/2 ogórka pokrojonego w cienkie plastry
  • 125 ml śmietany
  • 1 wyciśnięta cytryna
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  Dodatkowo
  •  sos bbq
  •  bułki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do wykonania burgerów w wersji z mięsem jagnięcym.
  2. Pokrój na cienkie plastry połowę ogórka.
  3. Do miski na mizerię dodaj wszystkie potrzebne składniki: pokrojony ogórek, śmietanę, cytrynę, oliwę, ząbek czosnku, przyprawę curry oraz sól.
  4. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na mizerię. Odstaw przygotowaną mizerię i przejdź do przygotowania burgerów.
  5. Posiekaj kolendrę.
  6. Drobno pokrój paprykę jalapeno.
  7. Utrzyj na tarce imbir.
  8. Wyciśnij ząbek czosnku.
  9. Do miski z przygotowanymi wcześniej składnikami dosyp przyprawę curry.
  10. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na burgery jagnięce.
  11. Uformuj kotlety z wymieszanych składników.
  12. Posmaruj przygotowane burgery oliwą, a następnie posyp solą i pieprzem.
  13. Rozgrzej grill do temperatury 180-200 stopni, a następnie ustaw na ruszcie burgery.
  14. Grilluj burgery przez około 10 minut, obracając co 2 minuty, aż osiągną stopień wysmażenia, który lubisz.
  15. Przypiecz na grillu bułki do burgerów.
  16. Po zdjęciu z rusztu przypieczonych bułek, na ich spód połóż mizerię.
  17. Na tak przygotowanym spodzie dodaj burger jagnięcy, sos bbq, kolendrę oraz wierzch bułki.
  18. Burger jagnięcy gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Fit burger z grilla 30 min >5 osób Fit burger z grilla
Kebab jagnięcy z grilla 30 min 4 osoby Kebab jagnięcy z grilla
Burger z grilla po góralsku 60 min 3 osoby Wideo Burger z grilla po góralsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *