Czy słyszałeś kiedykolwiek o grillach węglowych ceramicznych w stylistyce kamado? To sprzęty z bogatą historią, które powstały w wyniku inspiracji tradycyjnymi chińskimi naczyniami ceramicznymi. Wykorzystywano je do przygotowywania rozmaitych posiłków od tysięcy lat! Grille ceramiczne znane współcześnie nawiązują do wielowiekowej tradycji, oferując jednocześnie nowoczesne rozwiązania, które znacznie zwiększają komfort grillowania! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o działaniu oraz zaletach, jakie posiada grill kamado – zapoznaj się z naszym artykułem!

Historia azjatyckiej sztuki gotowania

Kamado to słowo pochodzenia japońskiego, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza „piec” lub „kuchenkę”. Używa się go do określenia tradycyjnego pieca japońskiego, opalanego drewnem lub węglem drzewnym. Chociaż samo słowo pochodzi z Japonii, to najstarsze gliniane naczynia, uznawane za prototyp współczesnych grilli ceramicznych odnaleziono w Chinach, ponad 3000 lat temu!

Dzisiejsze grille ceramiczne przypominają z wyglądu Mushikamado, które były używane głównie w południowej Japonii. To naczynia o owalnym kształcie z pokrywą w kształcie kopuły. Japończycy używali ich głównie do gotowania ryżu na parze, w szczególności podczas uroczystych okazji. Z czasem pojawiły się udoskonalone wersje, wyposażone w zawory powietrza, które służyły do regulacji temperatury oraz ruszt, przystosowany do grillowania mięsa.

Grill kamado w ogrodzie

Początki nowoczesnego grillowania

W jaki sposób kamado stosowane od wieków głównie w krajach azjatyckich zyskało popularność w innych zakątkach świata? Zawdzięczamy to amerykańskim żołnierzom, którzy zainteresowali się ceramicznymi piecami podczas II wojny światowej. Odkryli oni, że przyrządzanie posiłków w unikalnym, japońskim naczyniu sprawia, że są wyjątkowo smaczne i soczyste. Nie dziwi więc fakt, że wielu z nich powróciło do Ameryki z własnym egzemplarzem owalnego naczynia. Stąd już niedaleka droga do powstania pierwszych grilli ceramicznych inspirowanych azjatycką tradycją. Pojawiły się firmy, które zaczęły importować kamado na większą skalę, a z czasem wykorzystano nowoczesne technologie, aby stworzyć jeszcze lepsze rozwiązanie. Pierwszy nowoczesny grill kamado w charakterystycznym kształcie jaja, wyprodukowany przez markę Big Green Egg, pojawił się pod koniec lat 70.!

Big Green Wgg grill kamado

Jak działa grill kamado?

Zgodnie z tradycyjnymi rozwiązaniami, grill kamado zazwyczaj zasila się węglem drzewnym. Warto zaznaczyć, że spalanie jest znacznie wolniejsze, niż w zwykłym grillu węglowym. Zawdzięczamy to ceramicznej powłoce, która potrafi utrzymywać ciepło przez bardzo długi czas. Jedna porcja węgla może wystarczyć nawet na 6 godzin, a ponadto pozostawia on znacznie mniej popiołu, niż często stosowany brykiet!

Ceramiczny grill węglowy szybko się nagrzewa i potrafi osiągać bardzo wysokie temperatury – nawet 400 stopni Celsjusza! Całe ciepło jest rozprowadzane równomiernie we wnętrzu kopuły, dzięki czemu wszystkie produkty ustawione na ruszcie osiągają taki sam stopień wypieczenia. Ponadto, konstrukcja jest szczelna, dzięki czemu nie ma problemu z uciekającym ciepłem.

Nowoczesne urządzenia wysokiej jakości zazwyczaj posiadają termometr wbudowany w obudowę, który precyzyjnie wskazuje, jaka wartość została osiągnięta. Kontrola temperatury do pożądanej wysokości także nie stanowi problemu – grille kamado posiadają specjalne otwory wentylacyjne – wpływając na stopień przepływu powietrza, można regulować temperaturę:

  • aby temperatura zmalała, należy zmniejszyć dopływ powietrza, zamykając otwory wentylacyjne
  • jeśli potrzeba więcej ciepła, należy szerzej otworzyć odpowietrznik

Ruszt w tego typu sprzętach zazwyczaj wykonany jest ze stali nierdzewnej, a na rynku są dostępne wersje o różnej średnicy. Często stosowanym rozwiązaniem jest popielnik, który znacząco ułatwia czyszczenie grilla.


Ponadto, dostępne są także modele wyposażone w dodatkowe elementy takie jak: stojak, półki boczne oraz kółka ułatwiające transport. Zakres możliwości ceramicznego grilla węglowego jest ogromny, można na nim:

  • grillować metodą bezpośrednią różne rodzaje mięs, a także owoce i warzywa
  • gotować metodą pośrednią np. kurczaka w całości
  • wędzić w niskiej temperaturze np. łososia
  • piec na kamieniu pizzę lub chleb

Osoby korzystające z grilli ceramicznych twierdzą, że smak każdej potrawy jest niepowtarzalny, a wiele z nich nie wyobraża już sobie korzystania z innego sprzętu!

Grill Kamado Joe wyposażony w otwór wentylacyjny

Zobacz także: Grill bezdymny – czy można grillować bez dymu?

Grill kamado – jakie ma zalety?

Wyjątkowy smak, uzyskiwany dzięki wykonaniu z ceramiki sprawił, że grill kamado zyskał uznanie również w innych częściach świata. Możliwość przygotowania różnorodnych dań, które zachwycają swoim smakiem, to nie koniec zalet. Istnieje znacznie więcej powodów, tłumaczących stale rosnącą popularność ceramicznych grilli węglowych:

  • doskonała jakość i wytrzymałość – ceramika to materiał niezwykle odporny na działanie wysokich temperatur. Grille kamado uznanych producentów (m.in Big Green Egg oraz Kamado Joe) oferują znacznie dłuższą żywotność, niż w standardowych grillach węglowych.
  • oszczędność – dzięki doskonałej cyrkulacji powietrza, węgiel spala się znacznie wolniej. Oznacza to, że grille w stylistyce kamado są znacznie tańsze w eksploatacji.
  • odporność na negatywne warunki atmosferyczne – do produkcji ceramicznych grillów stosuje się termoizolacyjną powłokę, dzięki czemu niekorzystne warunki lub niska temperatura otoczenia, nie wpływają na temperaturę wewnątrz grilla. Oznacza to, że na tego typu sprzęcie można grillować poza sezonem!
  • łatwe usuwanie popiołu – modele wysokiej jakości posiadają specjalną szufladkę na popiół, dzięki czemu usuwanie popiołu po skończonym grillowaniu jest proste i wygodne.
  • szybsze rozpalanie – w porównaniu do klasycznych grilli węglowych, rozpalenie modelu wykonanego z ceramiki jest szybsze. W standardowym grillu czas oczekiwania na nagrzanie rusztu może wynosić nawet 45 minut, natomiast grill ceramiczny, obsługiwany przez doświadczoną osobę, może być gotowy do pracy nawet po 15 minutach.
  • oryginalny design – warto także zwrócić uwagę na walory estetyczne. Charakterystyczne grille o owalnym kształcie intrygują swoim wyglądem. Ceramiczny sprzęt prezentuje się fantastycznie i pełni także funkcję ozdobną w ogrodzie!

Pieczenie pizzy na grillu kamado

Czy ceramiczny grill węglowy będzie odpowiedni dla każdego?

Przed zakupem nowego grilla, warto poświęcić trochę czasu na zastanowienie się, nad swoimi priorytetami.

Jeśli od zawsze używasz grilli węglowych i lubisz wszystkie wyzwania, które się z tym wiążą, to grill kamado spodoba Ci się jeszcze bardziej! Rozpali się szybciej, będzie bardziej ekonomiczny, a ponadto zyskasz większą kontrolę nad temperaturą i zupełnie nowe możliwości. Co prawda, operowanie odpowietrznikami wymaga pewnej wprawy, ale po kilku sesjach grillowania z pewnością uzyskasz za każdym razem doskonałe efekty. Po prostu wstrzymaj się z eksperymentami kulinarnymi i zacznij od przyrządzania dobrze znanych potraw. Odkryjesz je na nowo, dzięki właściwościom ceramiki, która zapewni niezwykłą soczystość i wyjątkowy smak.

Jeśli natomiast najbardziej cenisz sobie wygodę, a proces rozpalania grilla przy użyciu węgla jest czynnością, za którą nie przepadasz – znacznie lepszym wyborem będzie grill gazowy lub elektryczny.

Grill kamado Joe

Jaki grill kamado wybrać?

Zaintrygowały Cię grille inspirowane tradycyjną sztuką gotowania z Azji i czujesz, że to sprzęt odpowiedni dla Ciebie? Najbardziej uznani producenci, którzy specjalizują się w produkcji ceramicznych grilli o owalnym kształcie, to:

  • Kamado Joe – w swojej ofercie posiada modele o o średnicy: 61, 45 albo 34 cm. Grille tej marki charakteryzują się intensywnym, czerwonym kolorem. Dostępne są zarówno wersje wolnostojące, jak i wyposażone w wózek lub stojak. Są w stanie osiągnąć temperaturę do 400 stopni Celsjusza, posiadają także specjalną uszczelkę przystosowaną do pracy w wysokich temperaturach. Dodatkowym udogodnieniem jest system „Podziel i rozporządzaj”, który umożliwia tworzenie wielopoziomowych stref grzewczych. Grille Kamado Joe posiadają także deflektory cieplne, umożliwiające grillowanie metodą pośrednią oraz „low&slow”.
  • Big Green Egg – grille tej marki wyróżniają się charakterystycznym kształtem jaja oraz zieloną barwą. Ceramika użyta do produkcji została częściowo opracowana przez NASA i cechuje się doskonałym właściwościami izolacyjnym oraz odpornością na wysokie temperatury. Otwory wentylacyjne umożliwiają precyzyjną regulację temperatury w zakresie od 70 do 350 stopni. Możliwości przygotowywania potraw są nieograniczone – można grillować, gotować, piec, wędzić oraz smażyć. Jakość wykonania potwierdza certyfikat ISO 9001, a producent daje dożywotnią gwarancję na elementy ceramiczne.

Grill kamado Big Green Egg

Zasady bezpiecznego grillowania na grillu ceramicznym

Grill kamado to nietypowy model, który wymaga nieco innego podejścia, niż w przypadku standardowych sprzętów. Podczas grillowania kopuła powinna być zamknięta przez większość czasu – dzięki temu cyrkulacja powietrza będzie optymalna,  a potrawy na ruszcie równomiernie wypieczone. Podnoszenie kopuły powinno następować w dwóch etapach, zwłaszcza przy wysokiej temperaturze. Początkowo należy podnieść kopułę na 5 cm, aby zimne powietrze zmniejszyło temperaturę wewnątrz – dopiero wtedy można ją otworzyć całkowicie. Jeśli zdecydujesz się na zakup ceramicznego grilla węglowego, pamiętaj także o następujących zasadach:

  • Do rozpalania używaj jedynie naturalnych rozpałek rekomendowanych przez producenta.  Pamiętaj także o zachowaniu szczególnej ostrożności – jak zawsze przy kontakcie z ogniem.
  • Nie używaj grilla kamado w zamkniętych pomieszczeniach – to sprzęt przeznaczony do użytku zewnętrznego.
  • Nie dotykaj wewnętrznych elementów grilla, jeśli jeszcze nie wystygły. Pamiętaj o tym, że ceramika utrzymuje ciepło przez dłuższy czas – musisz odczekać, zanim zaczniesz czyścić grill.
  • Nigdy nie zaglądaj przez górny otwór wentylacyjny w grillu – może to skutkować poważnymi obrażeniami. Ten otwór służy wyłącznie do regulowania temperatury.
  • Zadbaj o to, aby w pobliżu miejsca grillowania nie było łatwopalnych elementów i nigdy nie pozostawiaj bez nadzoru rozpalonego grilla.
  • Jeśli zamierzasz podnieść ruszt – zrób to, stosując specjalne narzędzia stworzone w tym celu. Kiedy grill jest w użyciu, ruszt robi się gorący. Dobrą praktyką będzie także stosowanie specjalnych rękawic ochronnych, które są odporne na wysokie temperatury.

Przestrzeganie powyższych zasad zapewni niezawodne działanie sprzętu przez wiele lat.

Szukasz więcej ciekawych porad? Wejdź na nasz kanał na YouTube!