Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Hinduskie szaszłyki z kurczaka z dressingiem kolendrowym | Grill360
Hinduskie szaszłyki z kurczaka
4h >5 osób <60 zł

Hinduskie szaszłyki z kurczaka

Hinduska kuchnia jest pełna aromatycznych sosów i przypraw. Ten przepis to będzie dla Was zupełnie nowe doświadczenie grillowe – spróbujcie tego koniecznie razem z dressingiem kolendrowym. Jak nie lubicie kolendry – użyjcie natki z odrobiną mięty.

„Jeżeli zaczęły Was już trochę nudzić klasyczne szaszłyki, spróbujcie trochę poeksperymentować. Ten przepis to zupełnie nowe spojrzenie na temat mięsa i warzyw nadzianych na patyk. ” Kacper Salzman

Szaszłyki to jeden z klasyków grillowania i nic dziwnego – są proste w przygotowaniu, sycące, a ponadto wyglądają efektownie. Dobrze jednak mieć sprawdzoną recepturę, która zaskoczy gości oryginalnością i doskonałym smakiem. Warto czerpać pomysły z hinduskiej kuchni, która oferuje bogactwo przypraw i niezwykłych aromatów. Sprawdź nasz przepis na hinduskie szaszłyki z kurczaka, podawane razem z dressingiem kolendrowym.

Do przygotowania szaszłyków wykorzystaliśmy grill elektryczny Weber Pulse – na takim sprzęcie odkręć lewy palnik na maximum, a lewy na 1/3 mocy. Termometr pokaże 180-200 stopni. Pamiętaj, że to wypadkowa temperatur z całego rusztu.

Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć lewy i środkowy palnik ma maximum, a prawy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.

Aby przygotować hinduskie szaszłyki z kurczaka, będziesz potrzebować specjalnych szpadek. Możesz zainwestować w szpadki ze stali nierdzewnej wielokrotnego użytku. Na rynku dostępne są także ekologiczne patyczki bambusowe. Inne akcesoria do grillowania szaszłyków znajdziesz tutaj.

Składniki

  • 10 udek z kurczaka
  •  cebula
  •  
  • Marynata 
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka curku
  •  
  • Dip 
  • 100 g  świeżej kolendry razem z łodygami
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 sok z cytryny
  • 1 kciuk imbiru
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  •  oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od wymieszania wszystkich składników do marynaty.
  2. Zalej kurczaka przygotowaną marynatą.
  3. Odstaw kurczaka w marynacie na 2-4 godzin.
  4. Przygotuj składniki na dip kolendrowy, a następnie włóż je do blendera.
  5. Miksuj blenderem przez około minutę.
  6. Po upływie 4 godzin osusz kurczaka z marynaty, używając ręczników papierowych.
  7. Cebulę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę przekrój na 3 części.
  8. Nabij mięso i cebulę na szpikulec – 2-3 zewnętrzne warstwy cebuli powinny okryć kurczaka. Następnie posmaruj składniki szaszłyka olejem.
  9. Ustaw szaszłyki z kurczaka na ruszcie i grilluj po 2-3 minuty z każdej strony w wysokiej temperaturze.
  10. Dopiekaj szaszłyki przez około 5-7 minut w strefie temperatury pośredniej.
  11. Hinduskie szaszłyki z kurczaka gotowe! Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kebab z grilla 12h >5 osób Wideo Kebab z grilla
Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem 30 min 2 osoby Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem
Szaszłyki Yakitori Rib Eye z jalapeño 15 min 1 osoba Szaszłyki Yakitori Rib Eye z jalapeño

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *