Kurczak z grilla Tikka Masala
Tym razem klasyk… kuchni hinduskiej! Czyli fantastyczne bogactwo aromatów i przypraw, a do tego genialny smak grillowanego kurczaka. Jeśli lubicie zaskakiwać na grillu – przepis na tikka masala jest dla Was!
Kurczak tikka masala to danie pochodzące z kuchni indyjskiej, które zyskało popularność na całym świecie. Nic dziwnego! Marynowany kurczak podawany w sosie pomidorowym, pełnym aromatycznych przypraw, dostarcza podniebieniu niezwykłych wrażeń.
Jeśli chcesz zaserwować gościom podróż kulinarną w odległy zakątek świata – przygotuj na grillu kurczaka tikka masala. Pamiętaj o tym, aby rozpocząć przygotowania kilka godzin wcześniej – przed przystąpieniem do grillowania kurczak powinien być marynowany przez około 4 godziny.
Kiedy przejdziesz do grillowania, na grillu gazowym ustaw palniki na minimalną moc – termometr w pokrywie Twojego grilla powinien wskazywać wartość 180-200 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.
Do przygotowania potrawy będzie Ci potrzebny również wok – w tym naczyniu będziesz smażyć kawałki kurczaka wymieszane z sosem.
Sprawdź także inne nasze przepisy na kurczaka.
Składniki
- 3 piersi z kurczaka
- Marynata
- jogurt
- 2 łyżki mielonej kolendry
- 1 łyżka soli
- Sos
- 2 łyżki ghee, czyli klarowanego masła
- 2 łyżki mieszanki przypraw garam masala
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kolendry mielonej (przyprawa)
- 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 400 g puszka pomidorów
- 4 łyżki śmietany
- posiekana kolendra
Przygotowanie:
- Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kurczaka tikka masala.
- Następnie dokładnie wymieszaj składniki potrzebne do marynaty, czyli jogurt, mieloną kolendrę oraz sól.
- Dokładnie pokryj marynatą piersi z kurczaka i odstaw na 4 godziny.
- Po upływie tego czasu osusz kurczaka z marynaty i rozgrzej grilla.
- Grilluj piersi z kurczaka w temperaturze pośredniej (160 stopni), aż do momentu, gdy osiągniesz temperaturę 75 stopni wewnątrz mięsa. Grilluj mięso z każdej strony – potrwa to około 8-10 minut.
- W trakcie grillowania kurczaka ustaw na ruszcie woka i poczekaj, aż się nagrzeje.
- W tym czasie posiekaj cebulę.
- Zdejmij piersi kurczaka z rusztu i odczekaj kilka minut. Następnie pokrój w duże kawałki.
- W rozgrzanym woku wymieszaj ghee oraz wszystkie przyprawy. Podsmaż przez chwilę.
- Następnie do naczynia dodaj czosnek i cebulę. Wymieszaj i smaż przez 5-7 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj puszkę pomidorów i zagotuj. Redukuj przez 20-30 minut.
- Wrzuć do sosu pokrojonego wcześniej kurczaka. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-7 minut.
- Na koniec wymieszaj kurczaka ze śmietaną.
- Zdejmij woka z grilla i posyp gotową potrawę kolendrą.
- Kurczak z grilla tikka masala gotowy! Smacznego!