Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Kanapka Reuben | Grill360
Kanapka Reuben
45 min 4 osoby <60 zł

Kanapka Reuben

Kanapka Reuben to absolutny klasyk amerykańskiego BBQ, który my w Polsce dopiero zaczynamy poznawać. Ta kanapka była wymyślona na początku XX wieku przez żydowskiego imigranta mieszkającego w USA – dlatego mamy w niej wpływy wschodnioeuropejskich kuchni – kiszoną kapustę, sos chrzanowy, żytni chleb i oczywiście wołowinę w oryginalnej wersji – z koszernej, przedniej części krowy.

„Moja wersja klasycznej kanapki Reubena jest z mięsem burgerowym - idealne rozwiązanie dla osób, które kochają burgery, ale nie po drodze im z mąką pszenną. No i te dodatki… spróbujcie tego bugsa - sam Reuben byłby w niebie!” Kacper Salzman

Często przygotowujesz na grillu burgery i znudziła Ci się klasyczna wersja tego dania? Mamy dla Ciebie ciekawą propozycję. Kanapka Reuben – mało znany w Polsce klasyk amerykańskiego BBQ. Zaskocz gości alternatywną wersją dania z mięsem wołowym!

Kanapka Reuben powinna być przygotowywana w temperaturze 160-180 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć prawy i środkowy palnik ma maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.

Sprawdź także: Jakie są rodzaje steków i jak je grillować?

 

Składniki

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 50g łoju
  • 125g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  •  sól, pieprz
  •  
  •  Sos:
  • 125 ml majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka sosu Worcester
  • 1 łyżczeka koperku drobno posiekanego
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  •  sól
  • 8 kromek żytniego chleba
  • 2 łyżki masła roztopionego
  • 200 g sera ementaler
  • 200 g kiszonej kapusty

Przygotowanie:

  1. Zmiel wołowinę razem z łojem, a następnie wymieszaj z boczkiem pokrojonym w kostkę, łyżeczką majonezu, łyżeczką czosnku granulowanego, solą oraz pieprzem.
  2. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników uformuj kotlety o grubości 2,5 cm.
  3. W mniejszej misce wymieszaj wszystkie składniki do sosu: majonez, śmietanę, ketchup, chrzan, drobno posiekany ząbek czosnku, sos worcester, drobno posiekany koperek, ocet winny oraz sól.
  4. Rozgrzej ruszt w swoim grillu do temperatury 180-200 stopni Celsjusza. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć prawy i środkowy palnik ma maximum, a lewy wyłącz. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń do środka.
  5. Grilluj burgery po 2 minuty z każdej strony, w wysokiej temperaturze, a następnie przesuń w strefę temperatury pośredniej i grilluj jeszcze 6-8 minut. Kiedy kotlety uzyskają złocistą barwę, zdejmij je z rusztu za pomocą łopatki
  6. Kromki chleba posmaruj z jednej strony masłem , a z drugiej przygotowanym wcześniej sosem. . Na posmarowane kromki połóż plasterek sera , kotlet z grilla , drugi plasterek sera oraz kiszoną kapustę .
  7. Przykryj kanapkę i grilluj całość w wysokiej temperaturze po 2 minuty z każdej strony.
  8. Kanapka Reuben gotowa! Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim 30 min 4 osoby Stek z antrykotu z grilla: ribeye z sosem holenderskim
Burgery z grilla z jabłkiem 30 min 2 osoby Burgery z grilla z jabłkiem
Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *