Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami i dodatkiem Porto | Grill360
Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami
15 min 2 osoby <60 zł

Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami

Pyszny pomysł na obiad: kiełbasa biała z grilla z ziemniakami i dodatkiem Porto lub innego półwytrawnego wina to prawdziwy hit. Ziemniaki podane w formie puree i karmelizowana cebulka dopełniają tę smaczną kompozycję.

„Zwróć uwagę na wybór kiełbasy, musi zawierać dużo mięsa i jak najmniej wzmacniaczy smaku. Do sosu wybierz półwytrawną Maderę lub Porto albo Sherry. Sos musi być delikatnie słodki – dlatego właśnie potrzebne nam półwytrawne wino.” Marek Siol

Połączenie tradycyjnego ziemniaczanego puree z grillowaną kiełbasą wpisze się w smaki kulinarne każdego miłośnika dobrego jedzenia. Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami i delikatnie skarmelizowaną cebulką to doskonały pomysł na obiad. Do tego przygotowaliśmy wyrazisty sos na bazie Porto i masła, który z pewnością nada całemu daniu wyjątkowego charakteru. Porto wyróżnia się aromatycznym bukietem, obfitującym w nuty suszonych owoców, dlatego tak doskonale komponuje się na talerzu z wieprzowiną.

Sprawdź także: Jakie wino do grilla wybrać?

Białą kiełbasę z grilla przygotowujemy na grillu gazowym metodą bezpośrednią z pokrywą. Opiekamy bezpośrednio nad ogniem, ale zamykany okap, żeby zapewnić cyrkulację temperatury. Rozgrzewamy grill do temperatury 200 stopni i w czasie 15 minut co 3 minuty obracamy kiełbaski i zamykamy okap grilla. Potrawę przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders  z wymiennym rusztem Switch Grid, który umożliwia zastosowanie patelni żeliwnej.

 

Składniki

  • 200 g białej kiełbasy
  • 300 g ziemniaków
  • 150 ml wina Madery, Sherry lub Porto
  • 50 g masła
  • 20 ml sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  •  sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki do przepisu na kiełbasę białą z grilla z ziemniakami.
  2. Pokrój cebulę w piórka.
  3. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki, szybciej się ugotują. Gotuj do miękkości.
  4. Kiedy ziemniaki się ugotują, zostaw je w gorącej wodzie.
  5. Wyjmij ruszt z grilla i umieść tam patelnię. Rozgrzej grilla do 200 stopni i grilluj kiełbasę przez 15 minut, obracaj co 3 minuty, ale zamykaj pokrywę grilla.
  6. Kiedy kiełbasa będzie gotowa, przełóż ją na górną półkę, żeby cały czas się grzała. W tym czasie rozgrzej na patelni olej i dodaj cebulę.
  7. Smaż, aż się delikatnie przypiecze. Płomień pod patelnią powinien być jak najmniejszy, dopraw cebulę sosem sojowym, wymieszaj i ściągnij z patelni.
  8. Odcedź ziemniaki, dodaj mały kawałek masła i utłucz je na miazgę.
  9. Zgaś palniki pod patelnią i wlej na nią wino, dodaj od razu masło i wymieszaj z winem. Powstanie lekko gęsty sos, dopraw go solą i pieprzem.
  10. Ubite ziemniaki przełóż na talerz i zrób w nich zagłębienie, wlej w nie sos, połóż kiełbasę i cebulę.
  11. Kiełbasa biała z grilla z ziemniakami gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą 2h >5 osób Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą
Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami 15 min 2 osoby Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami
Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów 30 min 4 osoby Biała kiełbasa z grilla na kilka sposobów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *