Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
? Pieczarki z grilla – faszerowane cukinią, mozarellą i chorizo | Grill360
Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą
30 min 2 osoby <30 zł

Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą

Twoi znajomi przychodzą dzisiaj do Ciebie na imprezę, a Ty masz mało czasu na przygotowanie przystawki z grilla? Spieszymy z pomocą! Wypróbuj nasz prosty i szybki przepis na pieczarki z grilla z dodatkiem cukinii, chorizo i mozzarelli. Grillowane grzyby bogate nadziewane farszem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę.

„Wybierz duże pieczarki tak, żeby zmieściło się w nich jak najwięcej farszu. Szukaj oryginalnej kiełbasy chorizo, która ma swój niepowtarzalny i charakterystyczny pikantny smak.” Marek Siol

Pieczarki portobello to nie tylko piękna nazwa, ale i wyjątkowy smak. Różni się on nieco od swojej znanej kuzynki: portobello mają ciemniejszy kapelusz oraz większą zdolność do pochłaniania aromatów, dzięki czemu te pieczarki z grilla są jeszcze bardziej aromatyczne! Dodatki w postaci cukinii i mozzarelli tworzą przyjemną, chrupką warstwę. Ten przepis doskonale sprawdzi się jako przystawka na grilla dla dzieci czy większej grupy znajomych. Za jednym zamachem możesz przygotować bardzo dużo grzybów i podać je większej liczbie osób.

Sprawdź także: Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki

Pieczarki z grilla przygotowujemy w temperaturze 200 stopni na grillu gazowym. Grillujemy metodą bezpośrednią, czyli ustawiając grzyby na środku rusztu. Danie przygotowaliśmy na grillu gazowym niemieckiej marki Enders – model Enders Monroe PRO Black 3K Turbo.

Składniki

  • 6 sztuk pieczarek portobello
  • 100 g chorizo
  • 1 mała cukinia
  • 1 kulka mozzarelli
  •  sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki na pieczarki z grilla.
  2. Zetrzyj cukinię i mozzarellę na grubych oczkach tarki.
  3. Z pieczarek portobello oderwij nóżki, zostawiając same kapelusze. Nóżki grzybów zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Chorizo posiekaj bardzo drobno, wymieszaj z cukinią, mozzarellą i startymi nóżkami pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Pieczarki posyp w środku solą.
  6. Nadziej farszem pieczarki, rozgrzej grilla gazowego do temperatury 200 stopni i zacznij grillować. Pieczarki ułóż w strefie bezpośredniej, czyli na środku grilla.
  7. Grilluj 20 minut pod zamkniętą pokrywą, aż pieczarki zrobią się miękkie, a farsz się przypiecze.
  8. Pieczarki z grilla gotowe. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowana cukinia i białe szparagi 30 min 2 osoby Wideo Grillowana cukinia i białe szparagi
Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą
Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów 30 min 2 osoby Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *