Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Kiełbasa chorizo z grilla ? z jajkiem i ziemniakami | Grill360
Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami
15 min 2 osoby <60 zł

Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami

Szukasz szybkiego przepisu na kolację albo obiad? Wypróbuj grillowaną kiełbasę chorizo z ziemniakami, cebulą i jajkiem. Na grilla zaprasza Marek Siol z Hungry Eyes!

„Wybierz oryginalną hiszpańską kiełbasę, jej smak dzięki dużej ilości pikantnej papryki jest jedyny w swoim rodzaju. Ziemniaki muszą być zwarte, wybierz takie, które nadają się do pieczenia.” Marek Siol

Przedstawiamy przepis z użyciem patelni grillowej, na której wyczarujesz nietypowe danie. Chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa, jest przygotowywana z wieprzowiny. Składa się głównie z mięsa, tłuszczu, pikantnej i słodkiej papryki oraz soli. Chorizo może mieć różną ostrość w zależności od tego, jaką ilość ostrej papryki dodano do składu.

Ten rodzaj kiełbasy jest bardzo często wykorzystywany w omletach czy jajecznicy. My również dodaliśmy do dania jajko – grillując, uważaj, aby pozostało w formie półpłynnej. Po rozpoczęciu jedzenia, żółtko wyleje się na pozostałe składniki i delikatnie je złączy. Idealne zestawienie! Kiełbasa chorizo z grilla z dodatkiem ziemniaków, cebuli i jajka doskonale sprawdzi się jako kolacja lub obiad.

Do przygotowania przepisu na kiełbasę chorizo z grilla będzie Ci potrzebna patelnia żeliwna. Danie przygotowaliśmy na grillu gazowym Enders. Model Enders Monroe Black PRO 3K Turbo jest wyposażony w palnik boczny, na którym możesz podgotować ziemniaki oraz w system Switch Grid, do którego pasuje patelnia żeliwna.

 

Składniki

  • 200 g chorizo
  • 3 ugotowane duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki przepisu na kiełbasę chorizo z grilla.
  2. Ugotuj ziemniaki na paliku bocznym.
  3. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę 2×2 cm, pokrój w cienkie plastry chorizo oraz cebulę i czosnek.
  4. Rozgrzej grilla gazowego do 150 stopni, ustaw palniki na najmniejszą moc, najlepiej włącz tylko ten palnik, który jest pod żeliwną patelnią.
  5. Przełóż na patelnię wszystkie składniki i grilluj, często mieszając.
  6. Z chorizo wytopi się tłuszcz, na którym opieką się wszystkie składniki.
  7. Po około 10 minutach grillowania dodaj posiekaną pietruszkę i wbij jajko. Wyłącz grilla i zamknij pokrywę , żeby jajko się ścięło.
  8. Kiedy jajko się zetnie – podawaj – pamiętaj, żeby żółtko pozostało płynne, po przebiciu ładnie sklei składniki dania.
  9. Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami gotowa. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą 2h >5 osób Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą
Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami 15 min 2 osoby Biała kiełbasa pieczona na grillu ze smażoną kapustą i śliwkami
Ramen z wieprzowiną 15 min 2 osoby Wideo Ramen z wieprzowiną

Komentarze (2)

  1. Świetny przepis, dziękuję.

  2. Proste szybkie wrażenie na gościach niesamowite!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *