Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the breadcrumb-navxt domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Burger z grilla ? z serem mimolette i papryką chipotle | Grill360
Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle
30 min 3 osoby <60 zł

Burger z grilla z serem mimolette i papryką chipotle

Planujesz grill party z przyjaciółmi? Szukasz dobrego przepisu, który na pewno sprawdzi się podczas imprezy? Wypróbuj nasz przepis na burgera z grilla z serem mimolette i papryczkami chipotle. Soczyste mięso, chrupiąca bułka maślana i świeże dodatki sprawiają, że ten grillowany burger to idealne danie główne! Sprawdź!

„Kup mięso na burgera w miejscu, w którym zmielą je bezpośrednio dla Ciebie. Wybierz pół na pół antrykot i mostek z przerostami tłuszczu. Papryka chipotle to jalapeno, które jest wędzone i marynowane, doda wędzonego i pikantnego charakteru.” Marek Siol

Burgery to punkt obowiązkowy każdego grilla! Łatwe w przygotowaniu i uwielbiane przez wszystkich. Chyba trudno znaleźć osobę, która nie lubi burgera z grilla. Klasyczny przepis zakłada użycie bułki maślanej, mięsa wołowego i świeżych dodatków. Pamiętaj, że warto kupić mięso wołowe w sprawdzonym sklepie. Najlepiej poproś o zmielenie w proporcjach 50:50 antrykotu i mostku z przerostem tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, jego niewielki dodatek sprawi, że burger z grilla będzie wyjątkowo soczysty.

Sprawdź także: Jak grillować burgery – 5 praktycznych porad

W przepisie zastosowaliśmy dodatki w postaci sera mimolette, czyli francuskiego sera długo dojrzewającego. Ma on delikatny orzechowo-owocowy aromat z subtelną nutką karmelu. Doskonale pasuje do mięsa wołowego. Aby nadać burgerowi nieco charakteru, dodaliśmy także papryczki chipotle – to suszona wędzona dojrzała papryczka chili jalapeño. Jeżeli nie lubisz pikantnych dań, możesz pominąć ten składnik.

Burger z grilla z serem mimolette został przygotowany na grillu gazowym Enders.

Składniki

  • 400 g mięsa na burgery (200 g antrykot i 200 g mostka z przerostami tłuszczu)
  • 3 bułki maślane do burgerów
  • 100 g masła
  • 6 liści sałaty
  • 6 plastrów sera mimolette
  • 3 papryczki chipotle
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  •  sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki do wykonania burgera z grilla.
  2. Wymieszaj mięso i dopraw je dużą ilością świeżo mielonego pieprzu, uformuj z niego 3 tej samej wielkości kulki. Spłaszcz je tak, żeby były odrobinę większe od bułek. Do formowania mięsa możesz użyć prasy do burgerów.
  3. Ugotuj ziemniaka na bocznym palniku, poczekaj aż przestygnie i pokrój na 1 cm plasterki.
  4. Rozgrzej grilla gazowego do 250 stopni. Nasmaruj mięso olejem i połóż na rozgrzanym ruszcie razem z cebulą i ziemniakami. Mięso grillujemy metodą bezpośrednią (czyli należy ułożyć je w centralnym punkcie rusztu). Grilluj z otwartą pokrywą.
  5. Posól i popieprz mięso, ziemniaki i cebulę.
  6. Po 3 minutach obróć wszystkie składniki. Na mięsie połóż 2 plastry sera.
  7. Bułki posmaruj dokładnie masłem od wewnętrznej strony i także ułóż je na grillu. Piecz bułki tylko chwilę, aż się delikatnie przypieką i odłóż je na górną półkę.
  8. Zamknij grilla, żeby ser się stopił i po 3 minutach ściągnij wszystkie składniki.
  9. Posmaruj połówki bułek majonezem musztardą i ketchupem, ułóż składniki burgera.
  10. Burger z grilla gotowy! Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli 45 min 4 osoby Wideo Szpinakowy Cheeseburger z konfiturą z czerwonej cebuli
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka
Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar 30 min 2 osoby Wideo Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *